• Bosanski
 • Hrvatski
 • Српски
 • USAID i Hexagon okupili žene poduzetnice iz banjalučke dijaspore

  USAID i Hexagon okupili žene poduzetnice iz banjalučke dijaspore
  Danas je u prostorijama Privredne komore Republike Srpske održan skup “DiaLab: Žene predvodnice u uključivanju dijaspore”, koji je okupio preko 50 predstavnika i predstavnica malih biznisa, civilnog društva i akademske zajednice.
  Organizatori konferencije bili su Hexagon Startup Design i Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projekta “Diaspora Invest”, uz podršku Područne komore Banja Luka i Američke trgovačke komore u BiH (AmCham). Skup je otvorila Maja Miljević, direktorica Hexagona.
  “Veliko nam je zadovoljstvo što je Banja Luka prepoznata kao dom uspješnih priča žena-poduzetnica u različitim sektorima, zbog čega smo i domaćini današnjeg događaja. Izuzetno je važno da govorimo o potencijalu koji ima banjalučka dijaspora, ljudi koji žive van granica ove zemlje i koji mogu svojim znanjem, iskustvom i poslovnim vezama pomoći razvoj lokalnih inicijativa, kako poslovnih, tako i onih društvenih. Izuzetno nam je važno što je danas sa nama USAID koji već duži niz godina radi na angažovanju dijaspora u različitim aspektima razvoja. Važno je da smo pokrenuli razgovor o posebnosti uloge žena na tom putu”, poručila je Miljević.
  Današnji skup u Banjoj Luci predstavlja peto po redu DiaLab sesiju, nakon više održanih u Sarajevu i Mostaru, a koje kao centralne teme stavljaju posebnosti određenih pitanja kada je u pitanju uključivanje dijaspore.
  “Današnja DiaLab sesija jedna je u nizu radionica koje Vlada SAD-a, kroz USAID-ov projekt Diaspora Invest, održava širom Bosne i Hercegovine, spajajući uspješne ljude iz dijaspore s domaćim poduzetnicima kako bi razmjenjivali znanja, stvarali nove poslovne mreže i sarađivali. Oduševljeni smo što je u fokusu današnjeg događaja snažna uloga žena u poslovnom svijetu i pokretanju ekonomskog i društvenog razvoja kako van BiH tako i ovdje”, poručila je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžer USAID-a.
  U okviru programa, učesnici i učesnice imali su priliku čuti više o primjerima dobre prakse. Andrea Đerman, Milica Jovičić, Slađana Trivić, Darija Stanković i Vesna Pucar Grubor predstavile su svoje poslovne inicijative.
  “Vrlo bitno jeste da napomenemo da svu naše sagovornice mahom uspješne serijske poduzetnice, i neke od njih imaju više kompanija koje su pokrenule, a koje uspješno rade i u inostranstvu, i u BiH. Moramo da spomenemo da se radi i o velikom zapošljavanju ljudi, kao i o razvoju inovacija i novih proizvoda što i jesu pokretači svake ekonomije i društva. Želimo da pokažemo da je uloga žene u društvu višestruka i motivišemo sve mlade žene da izaberu put da budu svoje, razvijaju uspješne poslovne modele u cijelom svijetu, a na kraju daju veliki doprinos svom gradu i državi iz koje potiču”, pojašnjava Miljević.
  Nedim Hamzić iz AmCham-a, jednog od suorganizatora današnjeg skupa, poručio je da je vrlo važno da se ovakve priče prepoznaju.
  “Mi smo tu da budemo podrška svim dobrim idejama, svima kojima treba mentorstvo i umrežavanje na tom putu. Članice AmChama dolaze iz cijele zemlje i drago nam je vidjeti da smo prepoznati po inicijativama koje podržavamo i pokrećemo. Banja Luka je još jednom pokazala da je sjajan domaćin i da imamo mnogo šta naučiti iz primjera poduzetnica koje su govorile na današnjem događaju. Ovo treba biti samo još jedan korak dalje i vjerujem da će USAID kroz aktivnosti ‘Diaspora Invest’, ali i mi kroz AmCham, dati kvalitetne povratne informacije i nastaviti podržavati dobre ideje poput ove”, zaključio je Hamzić.
  Izvor> klix.ba

  Poslovni forum zeničke dijaspore: Stručnjaci iz BiH i dijaspore na jednom mjestu

  U srijedu 13.09.2013. godine u hotelu Zenica održan je prvi Poslovni forum zeničke dijaspore koji je okupio brojne stručnjake iz BiH i dijaspore, predstavnike javnih institucija, lokalnih zajednica, privatnog sektora, edukativnih ustanova te projektne partnere koji su razmijenili iskustva i predstaviti svoje rezultate nakon dugogodišnjeg uspješnog rada.

  Grad Zenica je potpisao Memorandum o saradnji između Grada Zenica i Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, za Projekat „Diaspora Invest”. Projekat doprinosi mobilizaciji i povezivanju dijaspore, sa akterima iz javnog, lokalnog, nevladinog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini.

  „USAID projekat Diaspora Invest je petogodišnji projekat Američke vlade koji ima za cilj upravo da aktivira resurse dijaspore u cilju ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Projekat je u stvari nastavak već ranije implementiranog projekta koji je završen prošle godine u martu i koji je pomogao preko 160 investitora iz dijaspore koji su sveukupno investirali preko 50 miliona i otvorili preko 1.500 novih radnih mjesta“, rekao je Armin Alijagić, predsjednik NVO Naša perspektiva.

  „Grad Zenica je jedna od trideset lokalnih samouprava koja je evo prošla na ovom javnom pozivu Dijaspora tako da učestvujemo u projektu sa 100.000 maraka. Danas ćemo imati panel-diskusiju gdje ćemo razmjeniti iskustva i jednostavno raditi na mapiranju dijaspore. Grad Zenica je poznat kao primjer dobre prakse, ja to jako volim istaći, jer mi već šest godina radimo i putem drugih projekata i preko UNDP i preko E-platfome gdje smo putem Zenica Meet Up-a doveli mnoge projekte u Zenicu. Mi smo dobili BFC certifikat gdje smo stvorili povoljno okruženje za naše investitore “, rekla je Maša Škrbić, koordinatorica dijaspore u Službi za lokalni ekonomski razvoj grada Zenica.

  Na Poslovnom forumu zeničke dijaspore predstavljena su moguća dostignuća projekta Dijaspora INVEST, uključujući teme iz oblasti razvoja BiH kroz prenos znanja iz dijaspore, inovativnih modela saradnje sa dijasporom, institucionalne saradnje i uključivanja dijaspore u lokalni razvoj.

  „Svi kontakti i svi ovakvi sajmovi i ovakvi događaji što se rade služe svim investitorima ali isto tako i nama kao proizvođačima za uspostavljanje kontakata prije svega i samim tim se i otvaraju poslovi ako imamo zajedničke interese“, rekao je Fahrudin Šahmanija, predstavnik firme FEmetal Zenica.

  Misija USAID-a u Bosni i Hercegovini, putem projekta „Diaspora Invest”, pruža podršku razvoju Bosne i Hercegovine (BiH) kroz angažman njene mnogobrojne dijaspore. Bh. dijaspora broji najmanje dva miliona, mahom u razvijenim ekonomijama Evrope i Sjeverne Amerike, što je čini jednom od najvećih u svijetu u odnosu na stanovništvo matične zemlje. Angažovanjem svoje dijaspore, BiH može imati koristi od znanja, resursa i mreža stečenih u inostranstvu, kako se talenat dijaspore razvija i potom ponovo angažuje u domovini.

  Izvor: zenicainfo.ba

  Objavljeni javni pozivi za prijenos znanja stručnjaka iz iseljeništva u institucije BiH

  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine je 01.09.2023. godine objavilo javne pozive za prijenos znanja stručnjaka iz iseljeništva u institucije/javne ustanove u Bosni Hercegovini.

  Objavljena su dva poziva: jedan za stručnjake, a drugi za institucije/javne ustanove u BiH.

  Javni pozivi i popratna dokumentacija dostupni su na web portalu za dijasporu:

  https://dijaspora.mhrr.gov.ba/ pod JAVNI POZIVI I KONSULTACIJE,

  kao i na službenoj web stranici Ministarstva:

  http://www.mhrr.gov.ba/ pod JAVNI POZIVI.

  JAVNI POZIV za izražavanje interesa institucija i javnih ustanova u Bosni i Hercegovini za učešće u programu Prenosa znanja, vještina i iskustva iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovinu

  JAVNI POZIV za izražavanje interesa institucija i javnih ustanova u Bosni i Hercegovini za učešće u programu Prenosa znanja, vještina i iskustva iz iseljeništva u Bosnu i Hercegovinu

  Aneks II Prijavni obrazac INSTITUCIJE

  Odluka o usvajanju Pravila za prenos znanja

  Pravila za prenos znanja

  OTVOREN PROCES JAVNIH KONSULTACIJA OKVIRNE STRATEGIJE SARADNJE SA ISELJENIŠTVOM ZA PERIOD 2024-2028 I AKCIONI PLAN

  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine započinje proces javnih konsultacija Okvirne strategije saradnje sa iseljeništvom za period 2024-2028 i Akcioni plan. U skladu sa Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa („Službeni glasnik BiH“, broj 5/17), proces javnih konsultacija je otvoren u periodu od 23.08.2023. do 06.09.2023. godine.

  Pozivamo Vas da uzmete učešće u konsultacijama. U konsultacijama možete učestvovati putem internetske stranice dostupne na sljedećem linku: https://ekonsultacije.gov.ba/.

  Za one koji prvi put učestvuju potrebno je izvršiti prijavu unutar sistema eKonsultacije, koji se nalazi na sljedećem linku: https://ekonsultacije.gov.ba/account/login .

  Nakon prijave u sistem eKonsultacije, u padajućem meniju odaberite instituciju – Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine – kliknite stranicu „KONSULTACIJE“ i izvršite odabir Okvirna strategija saradnje sa iseljeništvom za period 2024-2028 i Akcioni plan a potom kliknite na prozor „UČESTVUJ“, nakon čega će Vam se otvoriti mogućnost direktnog davanja pojedinačnih prijedloga ili komentara.

  Voditelj konsultacija je Vladimir Kek, kontakt e-mail: Vladimir.Kek@mhrr.gov.ba

  Pitajte nas