• Bosanski
 • Hrvatski
 • Српски
 • Svjetska Premijera: Sylvan Winds i Svjetlana Bukvich

  Svjetska premijera komada Unraveling the Linear za duvački kvintet i elektronski zvuk kompozitorice Svjetlane Bukvich održaće se u New York-u 19. februara 2023. godine u okviru koncerta Plugged-In. Istaknuti Njujorški kvintet Sylvan Winds organizator je ovog koncerta koji će predstaviti djela savremene muzike za duvačke instrumente i elektronski zvuk. Za ovu priliku kompozitorica će uživo svirati elektroniku.

  Za komponovanje ovog djela Svjetlana Bukvich dobitnica je subvencije od strane Individual Artist Program koji omogućava New York State Council on the Arts (NYSCA) uz podrsku Office of the Governor and the New York State Legislature.

  Kompozitori čija će djela takodje biti predstavljena su Allison Loggins-Hull, Kinan Azmeh, Robert Martin, Mario Davidovsky, i Henry Cowell.

  Nedelja 19. februar 2023. 18h

  Scorca Hall, National Opera Center

  330 Seventh Ave., Manhattan

  Za dodatne informacije kliknite ovdje.

  Ključki CAR Fitnessa zvanično dobio svoj dan u Houstonu, država Texas

  Općina Ključ s ponosom prati uspjehe svojih Ključana u dijaspori. Jedan od njih je Samir Bečić koji živi u SAD-u i poznat je širom svijeta po svom Health Fitness Revolution Programu. Inače je poznat kao “fitness car grada Houstona” i dobio je mnoga priznanja u ovom gradu.
  Gradonačelnik Houstona Sylvester Turner i članovi Gradskog vijeća Houstona su u čast promocije zdravih stilova života u njihovom gradu proglasili 10. januar kao oficijelni Dan Samira Bečića.
  Ovom prilikom načelnik Općine Ključ je u svoje ime i u ime zaposlenika Općine Ključ te svih građana Ključa koji su rasuti širom svijeta ČESTITAO SAMIRU BEČIĆU na ovom velikom priznanju.
  Preuzeto: Ured za dijasporu Općina Ključ

  Novi priručnik za učenje maternjeg jezika

  ”Učimo? Ma, ne – igramo se! autorice Amele Isanović, u izdavaštvu Bosanske medijske grupe, Tuzla 2022, je priručnik nastao na osnovu izuzetno bogatog iskustva autorice kao nastavnika, edukatora i roditelja, a s ciljem da kod djece razvija pozitivan stav prema učenju, da kroz igru unapređujemo govorne/jezičke sposobnosti djece, te da kod djece i roditelja, nastavnika, članova porodice razvija saradnički odnos i pozitivno okruženje.
  Knjiga daje poseban pečat na učenje maternjeg jezika, ali i razvoj kognitivnih sposobnosti (kritičkog promišljanja, upoređivanja, zaključivanja) te na razvoj emocionalne inteligencije, odnosno svih onih sposobnosti neophodnih za dalje obrazovanje i odrastanje.
  Knjiga razbija stereotipe da je igra rezervisana samo za dijete, te nudi 15 didaktičkih igara koje mogu igrati svi uzrasti djece u školama, udruženjima, manjim grupama, školskim ili porodičnim okupljanjima. Igre će unaprijediti znanje o svijetu koji nas okružuje a prilagođene su tako da se mogu igrati i u zatvorenom i u otvorenom prostoru, na putovanju, u automobilu…
  Poseban dodatak su ilustracije koje otklanjaju nedoumice, olakšavaju razumijevanje i ilustruju ključne riječi sortirane u kolonama na bosanskom, švedskom i njemačkom jeziku.
  Ono što knjigu/priručnik čini potpuno savremenim i prilagođenim učenju su i kodovi za 15 digitalnih igara za mobitel, tablet, računar kroz koje djeca aktivno ponavljaju i utvrđuju naučeno u samoj igri a čine to na njima najprivlačniji način – digitalnim uređajima.
  Knjiga je u Švedskoj i BiH već predstavljenja i kroz promocije ali i radionice s djecom. Na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli je testirana, odobrena i uvrštena u literaturu studentima ovog fakulteta.
  Autorica Amela Isanović je profesorica u srednjim školama u Geteborgu gdje predaje bosanski kao strani jezik, odnosno maternji, djeci koja su porijeklom iz BiH. Završila je Pedagošku akademiju u Tuzli, odsjek za Bosanski jezik i književnost (1996). 2011. godine je završila Filozofski fakultet Tuzla i stekla zvanje profesorice bosanskoga jezika i književnosti (diplomirala iz oblasti metodike nastave s temom: Ocjenjivanje u nastavi književnosti).
  U martu 2014. godine stekla zvanje magistra završivši II ciklus studija iz oblasti povijesti bosanskoga jezika. Master tema je bio istraživački rad o bosaničnim natpisima i stećcima u okolini Bijeljine.
  U toku 25-godišnjeg radnog iskustva prošla je obuku za RWCT nastavnika, a odmah potom stekla i certifikat RWCT trenera (američki sistem interaktivnih tehnika rada). Stečeno znanje i iskustvo pretočila je u priručnik Modeli nastavnih priprema u nastavi jezika s primjenom RWCT-a.
  Od 2003.godine aktivno se bavi lutkarstvom, pravi lutke, lutkarske predstave, piše lutkarske scenarije, te aktivno radi na promoviranju lutkarstva kao kreativnog pristupa nastavi. Objavila je i tri stručne knjige za nastavnike, pedagoge i terapeute o primjeni lutkarstva: Lutka moga djetinjstva (Bosanska riječ Tuzla) i Lutka u nastavi (BMG, Tuzla), te ovaj najnoviji priručnik „Učimo? Ma, ne igramo se! (2022). Osim stručne literature, djeluje i na polju književnosti gdje je dobila nekoliko nagrada za svoje priče koje su uvrštene u zbirku priča o velikanima bh. povijesti, zbirku Pamti stope.
  U Tuzli i BiH aktivno je radila na osposobljavanju odgajatelja i učitelja na primjeni lutke u nastavi i vannasatavi. Održala je desetke radionica i seminara na kantonalnom, federalnom i evropskom nivou, kao i desetine seminara za nastavnike u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Švedskoj.
  Vrlo zapažena predavanja imala je i u regiji, naročito u Sandžaku, gdje je dala svoj doprinosu unaprjeđenju i promociji nastave bosanskog jezika, te primjeni lutke u nastavi.
  Kao predsjednica Udruženja nastavnika i profesora bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika Tuzlanskog kantona osmislila je i pokrenula projekt Dan maternjenjeg jezika koji su ubrzo prihvatile sve škole i koji je prerastao u tradiciju.

   

  U posjeti prvom Bosancu u Parlamentu Norveške: “Podstaknuti mlade za politički angažman”

  Ahmed Lindov je prije sedam dana privremeno preuzeo dužnost delegata kao zamjenik predstavnice norveške oblasti Vest-Agder.
  Prije sedam dana Ahmed Lindov, Bosanac i Hercegovac rođen u Sarajevu, koji je kao beba dospio u Norvešku, ušao je u Skupštinu Kraljevine Norveške kao delegat.
  Dužnost delegata je preuzeo kao zamjenik predstavnice oblasti Vest-Agder, Kari Henriksen. On će funkciju zastupnika obavljati mjesec dana, a možda i duže. U ovom periodu, funkciju zastupnika Ahmed Lindov obavlja u punom kapacitetu. Tako je on, kao političar koje je rođen u Bosni i Hercegovini, postao i prvi Bosanac koji je ušao i norvešku državnu skupštinu u njenoj historiji.
  – Ovaj januar 2023. mi je zaista počeo sjajno. Nekoliko dana nakon što sam obilježio svoj trideseti rođendan, ja i moja hanuma smo postali roditelji po prvi put. Samo nekoliko sati poslije toga sam, po prvi put, zasjeo u Parlamentu Norveške kao privremeni parlamentarac. Ušao sam u ovaj predstavnički dom, jer sam dobio mogućnost da tokom januara mijenjam kolegicu koja je stalni član parlamenta. To meni je velika čast i privilegija tako da ću ovaj januar pamtiti čitavog života, kaže Lindov.
  Kako je bilo na prvom ulasku u Parlament, pitam, pokušavajući doznati više detalja.
  – Taj dan sam se osjećao kao da sam najpopularniji u parlamentu. Mnogi su dolazili da mi čestitaju i moj ulazak u Parlament kao delegata, a i rođenje djeteta i to što sam postao otac. Moram dodati da je to bio i poseban osjećaj: ja sam pravnik po struci, a sada sjedim na mjestu gdje se svi donose svi norveški zakoni. Iako sam ovdje privremeno, mijenjam kolegicu i zastupnicu Kari Henriksen ja ću u ovom periodu biti zastupnik u punom kapacitetu.
  Kako će izgledati tvoj radni dan, pitam Ahmeda.
  – Biće to radni dan baš kao i svakog drugog zastupnika. Po ovoj funkciji ja sam istovremeno i potpredsjednik parlamenta. Također ću prisustvovati i drugim sjednicama raznih komisija i odbora. A radit ću i u najvažnijoj komisiji, koja radi na dopunama i unapređenju norveškog Ustava. Ovaj posao ću obavljati baš kao i svi drugi parlamentarci. Pokušat ću i da postavim neka pitanja i tačke koji će unaprijediti život doseljenika, pa tako i naših koji žive u ovoj zemlji!
  Tokom ovog razgovora, Ahmed Lindov je posebno istakao veliku podršku iskusne političarke i članice parlamenta u nekoliko posljednjih saziva Kari Henriksen, koju on mijenja u Parlamentu dok je odustna.
  Ona mi je mnogo pomogla kao političaru, a posebno sada kad je mijenjam kao zastupnicu. Zbog toga joj dugujem veliku zahvalnost.
  Ahmed Lindov je član Norveške radničke partije, predsjednik je gradskog odbora ove partije u svom mjestu gdje živi, Kvinesdal komuni, na jugu Norveške. On je istovremeno i kandidat za načelnika ove opštine na narednim lokalnim izborima koji će održati u septembru ove godine. On je stalno angažovan i u organizacijama Bosanaca u Norveškoj, a trenutno obavlja dužnost predsjednika Bosansko-norveške privredne komore.
  Jedno od neizbježnih pitanja je bilo i gdje je naša omladina i zašto nema mladih Bosanaca i Hercegovaca u javnom životu i politici.
  – Eh, to je pitanje na koje ja teško mogu odgovoriti. Dosta je naših mladih, moje generacije, koji su odrasli u Norveškoj. Mnogi su uspješni u svojim karijerama, ali ih veoma malo ima u javnosti. Zbog čega je to tako, teško da imam odgovor. Općenito, naši su veoma loši u promicanju demokracije, a veoma ih je malo u politici. Pitam se da li je to neki urođeni strah od angažmana, javnog istupanja ili nešto treće. Nisam daleko od pomisli da na to utiče i loš imidž političara u BiH, kazao je.
  Možda ovaj najnoviji primjer pozitivnog političkog angažmana Ahmeda Lindova podstakne bosanskohercegovačku omladinu na ozbiljniji javni i politički angažman naših mladih. Ove godine, koja broji prve dane januara, navršava se i trideset godina otkako je velika većina Bosanaca i Hercegovaca stigla u Norvešku bježeći od agresije i rata. Možda je, nakon dugogodišnjeg boravka vrijeme da se naša omladina konačno eksponira u javnom životu ove zemlje koja je pružila utočište i njima i njihovim najbližima.
  Istog dana kada je vaš reporter posjetio Ahmeda Lindova na njegovom radnom mjestu u Parlamentu Kraljevine Norveške, ovaj najviši predstavnički dom je posjetio i ambasador Bosne i Hercegovine Bakir Sadović. Tom prilikom, ambasador Sadović se susreo sa predsjednikom Parlamenta Kraljevine Norveške, Masudom Gharahkhanijem. Tom prilikom, razgovarali su o mogućnosti unapređenja bilateralnih odnosa između dvije zemlje. Poseban akcenat su stavili na razvoj parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Norveške u narednom periodu.
  U sklopu ovog boravka u Parlamentu Norveške, ambasador se susreo i sa Ahmedom Lindovom.

  Preuzeto: MojaBiH

  Velika Britanija: BH UK Network podržava projekat sadnje drveća u Birminghamu povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

  BH UK Network kao dugogodišnji saradnik opštine Birmingham i organizacije Remembering Srebrenica, podržava projekat sadnje drveća u Birminghamu povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

  Ceremonija sadnje drveća će se održati u utorak 24. januara 2023. godine u parku Peace Gardens Granville Street, Birmingham B1 1RY u periodu od 12:30 do 13:30 sati.

  Vijest o održavanju ove ceremonije i način kako možete preuzeti karte možete pogledati na http://bosniauknetwork.org/velika-britanija-ceremonija-sadnje-drveca-u-znak-sjecanja-na-genocid-u-srebrenici/

  Izvor: BH UK Network 

   

   

  Švedski parlamentarci bh. porijekla: “Švedska i dalje snažno podržava BiH na putu ka EU”

  Potrebna je intenzivnija saradnja, naročito zbog toga što Švedska trenutno predsjedava Vijećem EU, naglasila je ambasadorica Elvira Dilberović

  Švedski parlamentarci i predstavnici privrednika bosanskohercegovačkog porijekla posjetili su Ambasadu Bosne i Hercegovine u Stockholmu i tom prilikom se sastali sa ambasadoricom Elvirom Dilberović.

  Naime, krajem 2022. godine održani su izbori u obje ove zemlje, a nakon dugo vremena došlo je do promjena u sastavu švedske vlade. Tako će u sklopu švedskog parlamenta naredne četiri godine, u donošenju odluka učestvovati i tri parlamentarca porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o Denisu Begiću (S), Azri Muranović (S) i Dženanu Čišiji (S).

  Oni su sa ambasadoricom BiH u Kraljevini Švedskoj Elvirom Dilberović i predstavnicima Udruženja bh. privrednika u Švedskoj, Nazifom Hasanovićem i Mehom Kapom, razgovarali o političkoj i ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine u Kraljevine Švedske.

  Tom prilikom ambasadorica Dilberović se zahvalila švedskim parlamentarcima za sve što su uradili i što će u narednom periodu uraditi za našu državu.

  – BiH i Švedska nemaju otvorenih pitanja, ali potrebna je intenzivnija saradnja na poboljšanju kako političke tako i ekonomske saradnje, sa posebnim osvrtom na činjenicu da upravo Kraljevina Švedska trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije, naglasila je Dilberović.

  O promjenama u sastavu vlade Švedske govorio je Denis Begić.

  – Bez obzira na promjene u sastavu vlade, oni i dalje ostaju naklonjeni i pružaju snažnu podršku BiH na putu ka EU integracijama. Jedino iz partije SD nisu bili saglasni sa podrškom za kandidatski status BiH u EU, poručio je Begić.

  Predstojeći period je od izuzetnog značaja za za ekonomiju, dodala je Azra Muranović.

  – Šveđani Zapadni Balkan upravo sada vide na jedan drugačiji način u geopolitičkom smislu, naglasila Muranović.

  S obzirom na to da se Evropska unija trenutno nalazi pred historijskim izazovima, te da je invazija na Ukrajinu donijela ekonomske probleme u skoro svim zemljama, osnaživanje i saradnja bh. privrednika sa privrednicima iz Kraljevine Švedske mogla bi biti od velikog značaja za obje zemlje.

  Prisutni su se usaglasili da Udruženje privrednika na čijem je čelu Nazif Hasanović može biti snažna podrška privrednicima ovih zemalja, jer upravo od svih skandinavskih zemalja Švedska je vodeća po pitanju investicija u Bosni i Hercegovini.

  Podsjećamo, bilo je i ranije u Švedskoj pokušaja da se okupe bh. privrednici i da jedinstveno djeluju i rade na povezivanju sa švedskim privrednicima, ali nije se otišlo dalje od početka. Udruženje bh. privrednika u Švedskoj (Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige – BHNS) nastalo je na inicijativu ambasadorice Elvire Dilberović, koja je na ideji i realizaciji osnivanja ovog udruženja radila 18 mjeseci, a koje je zvanično prezentovano u septembru 2022. godine. Udruženje se zasniva na umrežavanju bh. privrednika i privrednih subjekata u Švedskoj, kao i na intenzivnoj saradnji sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine. Fokus udruženja je na privlačenju investicija iz Švedske u BiH, kako bh. privrednika, tako i švedskih ulagača.

  Preuzeto: MojaBiH

   

  Pitajte nas