• Bosanski
 • Hrvatski
 • Српски
 • Neurohirurg svjetskog glasa Arnautović: Mladi stručnjaci ne bi se trebali dokazivati decenijama

  Kenan Arnautović je neurohirurg svjetskog glasa čiji je zavidni profesionalni put počeo u Sarajevu, a nastavio se u SAD-u. Za Klix.ba govorio je, između ostalog, o svom profesionalnom putu, zdravstvenom sistemu i vakcini protiv koronavirusa.

  Kenan Arnautović je završio Medicinski fakultet u Sarajevu i specijalizaciju iz neurohirurgije, čiji je dio proveo i u Hanoveru. Pred kraj rata odlazi u SAD gdje nastavlja specijalizaciju na Univerzitetu Arkansas for Medical Sciences, a u Memphisu postaje šef Baptist instituta za neurološke nauke.

  Redovni je profesor neurohirurgije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tenesiju. Također, direktor je Internacionalnog programa Američke asocijacije neurohirurga, kao i potpredsjednik Svjetskog udruženja neurohirurga. Autor je tri knjige i 130 radova. Koautor je nekoliko vodećih neurohirurških časopisa među kojima su World Neurosurgery i Operative Neurosurgery.

  Na samom početku razgovora Arnautović se osvrnuo na svoje početke i pojasnio kako za uspjeh uvijek treba više faktora.

  “Za moj uspjeh u neurohirurškoj profesiji najzaslužnija je vrlo ozbiljna neurohirurška edukacija i praksa u SAD-u, u kojoj sam naučio vrhunske neurohirurške tehnike, ali i tamošnji medicinski sistem, s obzirom na to da su evropski i američki zdravstveni sistemi dosta različti. Naravno, iskustva koja sam stekao za vrijeme prve neurohirurške specijalizacije u Bosni također su pomogla”, kazao je.

  Stručnjaci svjetskog glasa ljekari mogu postati radeći i u BiH. Ključ je, kako kaže Arnautović, postojanje dobrog specijalizantskog programa u matičnoj organizaciji, a zatim i dodatna edukacija barem 6-12, čak i 24 mjeseca u referentnom svjetskom centru. Mlade, dobro edukovane stručnjake morate ‘bacati u vatru’ rano. Moraju imati priliku, ali i odgovornost da postignu dobre rezultate u liječenju i tretmanu pacijenata”.

  Arnautović ističe da ljekari iz dijaspore često pomažu zdravstvu u BiH te naglašava da je ponosan što je pet neurohirurga iz Sarajeva, jedan iz Zenice i jedan iz Mostara u nekoliko proteklih godina provelo po dva mjeseca na edukaciji u njegovoj klinici, i nada se da će mnogi od njih postati bolji hirurzi i od njega, jer je to i jedini cilj svake edukacije.

  “U BiH sam uradio petnaestak neurohirurških i spinalnih operacija potpuno besplatno, a uz to obezbjdio implante za te operacije u vrijednosti od nekoliko stotina hiljada dolara”, kazao je.

  Arnautović se prisjetio ideje a potom i osnivanja BHAAAS-a s kolegama iz struke, ali i drugima prije nepunih petnaest godina. “Danas kao običan član i bivši predsjednik ponosno gledam na organizaciju koja je u proteklih petnaestak godina postala jedna od najcjenjenijih naučnih organizacija u dijaspori. Uz to neurohirurška sekcija je jedna od najaktivnijih unutar BHAAAS-a, prvenstveno trudom docenta dr. Ibrahima Omerhodžića.

  Na kraju razgovora osvrnuli smo se i na vakcinaciju protiv koronavirusa koju je nedavno obavio.
  “Imao sam u 24 sata osjećaj blage temperature, ali nisam imao stvarnu temperaturu. Taj osjećaj je nestao nakon 24 sata. Vakcina se izgleda veoma dobro toleriše i nisam vidio nikakve ozbiljne komplikacije do sada. Također, smatram da bi se svi ili bar većina ljudi trebali vakcinisati. Ako se vakciniše oko 70 posto čovječanstva, imat ćemo kolektivni imunitet i virus će nestati, odnosno bit će eliminisan”, istakao je.

  Arnautović kaže da se nada da će vakcina uskoro biti dostupna i u BiH, ističući kako je proces vakcinacije cijelog društva relativno dug i traje najmanje šest mjeseci.

  Izvor: Klix.ba

  APU Network organizovao tradicionalni skijaški događaj za vrijeme zimskih praznika u Švedskoj

  Već šestu godinu zaredom APU Network kroz odjeljak APU Pahulja organizuje skijaški događaj za vrijeme zimskih praznika u Švedskoj. APU Pahulja se organizuje u švedskim planinama 500 km od Štokholma i 900 km od Malmea. Ove godine, kao i obično, gosti i članovi su došli iz cijele Švedske, a ovaj susret je okupio 260 osoba sa bosanskohercegovačkim porijeklom.

  Tokom sedmodnevnog boravka Bosanci i Hercegovci iz cijele Švedske su imali priliku da učestvuju u različitim programima zabavnog i sportskog karaktra, da uživaju u sportskim aktivnostima na otvorenom, naročito skijanju i sankanju i međusobnom druženju i boljem upoznavanju.

  Nažalost, ova godina nije bila kao prethodne. Neizvjesno je bilo da li će se događaj uopšte moći organizovati zbog preporuka i restrikcija u zemlji a vezanih za COVID-19. U skladu sa tim ovogodišnji susret bio je prilagođen propisanim uvjetima i sve uobičajene aktivnosti kao što su prezentacije, sportske aktivnosti u zatvorenom, kreativne aktivnosti za djecu o tradiciji, lekcije o kulturnom značaju te zajedničke večere i druženja aranžirani su u virtuelnom programu kroz različite kvizove, igre i prezentacije.

  – Bez obzira na okolnosti, nama je bilo neizmjerno drago što smo ipak mogli koordinirati ovaj susret. Presretni smo što smo vidjeli osmijeh na licu najmlađih učesnika kao nagradu i zahvalu svim instruktorima i osobama koji su pomogli da se organizuje ovaj događaj, kaže Anes Solakovic, organizator APU Pahulja.

  Jedan od osnovnih sadržaja ovog susreta jeste Škola skijanja. APU Pahulja ima 20 internacionalno licenciranih instruktora. Obuka instruktora finansirana je od strane APU Pahulje jer je edukacija i kvalitet jedan od osnovnih vrijednosti APU mreže. Naročito smo ponosni što su ovogodišnje lekcije škole skijanja bile fokusirane na najmlađe učesnike, naravno uz poštivanje propisanih restrikcija.

  – Smatramo da je izuzetno važno njegovati tradiciju koju gradimo već šestu godinu zaredom, naročito u sportskom duhu. Međusobna saradnja, druženje i upoznavanje Bosanaca i Hercegovaca širom Švedske te prenošenje te tradicije na najmlađe jeste osnovni značaj ovog događaja.  Na najmlađim budućnost ostaje i na ovaj način ćemo zadržati naše korijene i našu kulturu u dijaspori, kaže Din Koldžo, Predsjednik APU Network.

  APU Network je bosansko-švedska nevladina organizacija koja djeluje skoro dvije decenije i čija je misija da gradi mostove između Švedske i Bosne i Hercegovine te doprinosi pozitivnom razvoju ove dvije zemlje u oblastima obrazovanja, poduzetništva, kulture i sporta.

  Ime APU je bosanski akronim za Akademija, Poduzetništvo i Umjetnost. Riječ “mreža” odražava način na koji djeluje: transparentno, dinamično, društveno, fleksibilno i efikasno.

   

  25 godina ponosa i uspješnog rada Bosanskohercegovačkog udruženja u Derbiju

  16. januar 1995 u Derby, Dan osnivanja Prvog Bosansko Hercegovačkog Udruženja građana u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  16-tog januara 1995. godine, grupa izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, istjerani iz svojih kuća, izranjavani, prestrašeni, izgubili najmilije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i agresiji na njihove gradove i sela, bez znanja Engleskog jezika i sistema u koji su stigli, smješteni ovdje u Derby, ipak su smogli snage i počeli od prvog dana da razmišljaju kako bolje živjeti u novoj zemlji, u novoj sredini.

  Nakon nekoliko sastanaka po kućama, tokom oktobra, novembra i decembra 1994, u Januaru, tačnije 16. januara 1995. godine u privatnom stanu, na svojoj “Generalnoj skupštini” formirano je Derby Bosanskohercegovačko Udruženje Građana i izabran je Upravni Odbor i donesen Pravilnik po kome će se raditi u narednom periodu.

  Iako je većina smatrala i htjela da se vrati na svoja ognjišta u Bosnu, to se nije desilo. Ostali su ovdje u Derby i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

  Tih dana, rađala se ideja o potrebi samostalnog organizovanja i samopomoći, koja se u kasnijem periodu razvijala i kako je Udruženje raslo i sve se bolje organizovalo, od samopomoći se prelazilo sve više u pružanju pomoći drugima, tako da se iz današnjeg Bosnia&Herzegovina Centre, usluge i pomoć pružaju ne samo onima sa područja bivše Jugoslavije nego i svim izbjeglicama iz cijelog svijeta.

  Poznati smo kao jedno od glavnih mjesta u ovom gradu i regiji za pružanje pomoći svim izjeglicama i od našega Centra smo napravili za mnoge od njih, njihovu drugu kuću.

  I ponosni smo na to!

  Ferid Kevrić

  Preuzeto: UK Network

   

  Od Sarajeva do New Yorka: Veliko priznanje za profesoricu kompozicije Svjetlanu Bukvić

  Bukvić je dobitnica nagrade ASCAP PLUS za 2020. godinu
  Sarajka Svjetlana Bukvić dobitnica je nagrade ASCAP PLUS za 2020. godinu, koju dodjeljuje Američko udruženje kompozitora, autora i izdavača (ASCAP). Ova nagrada dodjeljuje se članovima udruženja čija su djela izvedena u neistraženim medijima i čiji katalozi imaju prestižnu vrijednosti.

  Inače, Svjetlana je studirala i diplomirala kompoziciju i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U potrazi za fakultetima koji su pružali mogućnost spajanja starog sa novim, aplicirala je i primljena je na njujorški univerzitet Rensselaer Polytechnic, koji je tada uspostavljao prvi program u Americi za multimedijalnu umjetnost. Skupu školarinu platio je univerzitet, a Svjetlana nije odustala od odlaska uprkos ratu.

  Prošavši vratoloman put, Svjetlana je konačno stigla na destinaciju o kojoj je sanjala – New York City. Studij je završila u roku, bila je među najboljim studentima i radila je sa najboljim umjetnicima u NY-u. Danas je zaposlena na njujorškom univerzitetu, gdje predaje muzički biznis, elektronsku muziku i kompoziciju, i zvuk za film.

  Od svoje domovine nije odustala, naprotiv. Mišljenja je kako uspješni stručnjaci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive širom svijeta (kakvih je mnogo), znanje trebaju donijeti u domovinu. Tako i ona uspostavlja saradnje između muzičkih institucija u New Yorku i BiH, kako bi doprinijela kvaliteti i razvoju ove branše u našoj državi.

   

  Održan januarski sastanak Diaspora Online Check-In

  Na januarskom Diaspora Online Check-In sastanku održanom 14.01.2021.godine prisustvovali su predstavnici 8 organizacija iz iseljeništva: pangea mreža (Njemačka), i-platform (Švicarska/BiH), Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Danskoj – SBHUD, BiH Akademici (Danska), Odbor bh učitelja u Danskoj – OBHU, Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Splita (Hrvatska), APU mreža (Švedska), kao i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – Sektora za iseljeništvo.

  Broj organizacija iz iseljeništva koje su se priključile inicijativi Diaspora Online Check In narastao na 10 organizacija iz ukupno 8 zemalja s obzirom da su se u proteklom mjesecu inicijativi priključile 2 organizacije Odbor bh učitelja u Danskoj i APU mreža iz Švedske.

  Na sastanku su predstavnici Sektora za iseljeništvo upoznali prisutne o aktivnostima koje su proveli u prethodnom periodu, dok su predstavnici organizacija govorili o svojim nedavnim aktivnostima. Svi projekti organizacija su postavljeni na Digitalnom radnom prostoru za dijasporu u Muralu, dostupnom za sve učesnike.

  Razgovarano je i o planiranom tematskom sastanku na temu maternjeg jezika koji je zakazan za 3. februar tekuće godine, na kojem će se, uz predavanje dr. Dine Mehmedbegović – Smith iz Velike Britanije govoriti upravo o značaju učenja maternjeg jezika u iseljeništvu. Detaljnije informacije o tematskom sastanku biće uskoro objavljene na web portalima svih učesnika.

  Idući Diaspora Online Check In zakazan je za 4. februar.

  Nove generacije Prijedorčana budućnost vide u sektoru metala

  Iza nas je godina izazova u vremenu pandemije. Metalski sektor je pretrpio velike promjene u ovom periodu, a evropski kupci su sve spremniji da se oslone na sigurnije i bliže proizvođače, svjesni da krize u lancu nabavke mogu ugroziti njihove biznise.

  Prednost na tom planu danas pronalaze proizvođači iz Bosne i Hercegovine, gdje metaloprerada raste i stalnom modernizacijom postaje sve konkurentnija na međunarodnom tržištu.

  “Želim vam dobrodošlicu u prostor Poslovne zone Grada Prijedora, nekadašnje postrojenje Celpaka, danas mjesto gdje rastu mala i srednja preduzeća. Zahvalni smo uvijek na prilici da ispričamo svoju priču i možda nekoga novog stimulišemo da investira svoj novac, znanje i poslovne veze u našu zajednicu”, poručuje nam Milenko Kondić, tehnički direktor kompanije “EDNA Metalworking”.

  Za manje od šest godina ova kompanija je od preduzeća koje se uglavnom bavilo trgovinom metalom prerasla u proizvođača, a od poslovnog inkubatora narasla do firme koja je podigla jednu od najmodernijih proizvodnih hala u Prijedoru.

  “U 2016. godini došlo je do drastičnog povećanja plana isporuke. Tada pokrećemo vlastitu proizvodnju podstanica za centralno grijanje. Naši kupci su bili ključni faktor u našem širenju. To je bio važan korak, od kada bilježimo stalni rast u stvaranju novih radnih mjesta, povećanju broja klijenata, a sve to je dovelo i do onoga što ‘EDNA Metalworking’ znači u Prijedoru kao investicija i kao kompanija”, dodao je Kondić.

  Kompanija “EDNA Metalworking”, pokrenuta zahvaljujući investiciji članova bh. dijaspore, danas je jedna od pozitivnih priča razvoja metalskog sektora u Bosni i Hercegovini. Jedan je od partnera i korisnika programa tehničke podrške USAID projekta “Diaspora Invest”.

  “Smatramo izuzetno važnom činjenicu da se ovakva ulaganja prepoznaju i među međunarodnim donatorima, ali i u okviru PREDA-e i Grada Prijedora. Upravo ulaganja dijaspore omogućavaju često znatno brže i bolje veze s međunarodnim klijentima. Glavni ključ je povjerenje i povezanost. Imamo dosta uhodan sistem izvoza i isporuke. Vozimo svakih sedam dana putem Evrope te nema velikog čekanja od trenutka narudžbe do završetka posla. To je nešto što se cijeni na međunarodnom tržištu. Radimo po najvišim evropskim standardima. Glavni adut Bosne i Hercegovine je radna snaga, a Grad Prijedor je mjesto u kojem je obrada metala dio tradicije. Svaka peta kuća ima neku svoju malu radionicu, tako da su mnogi radnici koji dođu i zatraže posao imali to iskustvo”, napominje Kondić.

  “Budućnost sektora metala je imati zajednički cilj, očuvanje radnih mjesta, da nadolazeće generacije edukujemo formalnim i neformalnim putem, da ulaze u CNC obradu, automatizaciju proizvodnje, da ćemo ostati konkurentni. Moja lična preporuka investitorima. Ovo je povoljna atmosfera za ulaganje, imamo niz primjera ovdje. Dođite, probajte, mislim da ima mjesta i prostora da dobijete kvalitetan i jeftin proizvod koji će vam dati mogućnosti da napravite posao i imate partnere od povjerenja”, zaključuje na kraju razgovora tehnički direktor kompanije “EDNA Metalworking”.

  Preuzeto: Diasporainvest.ba

   

  Pitajte nas