U petak, 15. novembra 2019. godine u prostorijama Bosanskohercegovačkog savjetodavnog centra (BHCAC) u općini Brent u sjeverozapadnom Londonu, predstavljen je trogodišnji rad BHCAC  i nezavisna evaluacija uspješno završenog projekta Resilience. Ovom događaju su prisustvovali partneri BHCAC-a, predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva i zvaničnici.

Toplu riječ dobrodošlice poželio je gospodin Zaim Pašić, osnivač i predsjednik BHCAC-a, te ukratko upoznao sve prisutne o projektu Resilience, finansiranom od strane fonda Nacionalne lutrije, a kojeg je uspješno realizirao BHCAC, pružajući „životnu“ podršku ugroženim Londončanima sa zapadnog Balkana, od kojih su mnogi preživjeli rat u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

Posebnu zahvalnost je izrazio gđi Sađidi Trožić, menadžerici projekta Resilience, kao i cijelom timu BHCAC-a koji je na terenu provodio projekat. Također, zahvalio se fondu Nacionalne lutrije i općini Brent za financijsku podršku bez koje bi ovaj projekat bilo nemoguće realizirati.

Skupu su se obratili počasni govornici: Nj. E. Vanja Filipović, Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Lord Bourne od Aberystwyth, bivši ministar za Vjerska pitanja pri Ministarstvu za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu Ujedinjenog Kraljevstva, kao i lider općine Brent Cllr. Muhammed Butt i Amra Mujkanović, ispred Remembering Srebrenica.

Ambasador Filipović u svom obraćanju je istakao da Ambasada BiH u Londonu izuzetno cijeni i podržava rad BHCAC-a, koji se brine ne samo za dobrobit britanskih Bosanaca, nego i drugih ugroženih i marginalizovanih pojedinaca u britanskom društvu. Također, naglasio je da su saradnja sa iseljeništvom i osiguranje zaštite interesa i pomoći bh. državljana koji borave u UK značajan dio djelovanja Ambasade BiH u Londonu i da će Ambasada nastojati da održi dobru komunikaciju sa BHCAC-om u vezi sa  prepoznavanjem potencijala dijaspore, koja se do sada pokazala kao najbolji promotor BiH u iseljeništvu.

Nakon svečanih obraćanja, gđa Trožić je prisutnim prezentirala projekt  Resilience, koji je  napravio veliki impakt u životima svih korisnika usluga i koji je u protekle tri godine još više razvijen i proširen na širu lokalnu zajednicu.

Na ovoj svečanosti BHCAC je dodijelio i sljedeća priznanja:

općini Brent, kao jedinoj Londonskoj općini koja dala financijsku podršku,

– Brent Hubs za pouzdano i suradničko partnerstvo s državnim sektorom- Brent Hubs je inicijativa općine Brent koja okuplja sve lokalne organizacije na jednom mjestu,

Emini Trožić, član tima, za izvrsnost u pružanju usluga klijentima,

– Dr Waqar Azmi-u, OBE, osnivaču i predsjedniku Remembering Srebrenica  i

Bosnia and Herzegovina UK Network kao mreži Bosanskohercegovačkih organizacija u UK koja pruža kontinuiranu podršku BHCAC-u