U Generalnom konzulatu BiH u Minhenu je, u saradnji sa Njemačko-bosanskohercegovačkom mrežom za ekonomiju, nauku i akademiju, 13.09.2019. godine, organizovan Susret mladih profesionalaca i studenata na temu: Transfer znanja | Kako etablirati efikasno mentorstvo.

Preko 60 profesionalaca i studenata iz Bavarske i šire prisustvovali su prvom susretu ove vrste na prostoru SR Njemačke.

Pozdravni govor ispred Generalnog konzulata održao je konzul Dragan Bagarić ističući zadovoljstvo što se Prvi susret mladih profesionalaca održava upravo u organizaciji i  prostorijama ovog konzulata uz veliki odziv mladih porijeklom iz BiH.

Moderator ovg skupa bio je Ahmed Spahić, predsjednik Mreže bosanskih studenata i akademika u Njemačkoj a učesnici panel diskusije bili su: Samira Ceribašić, komercijalni direktor i član Izvršnog odbora CORE Grupacije; Muamer Babajić, generalni direktor Masterwerk GmbH (Minhen), osnivač Njemačkog centra za robotiku – DKR u Tuzli i Ali Mokayes, Koordinator, BH Futures Foundation Mentoring Program

Naglašeno je da su ovakvi susreti u saradnji sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u SR Njemačkoj potrebni poslovnoj dijaspori, jer stvaraju ambijent koji pruža mogućnost umrežavanja i transfera znanja u okviru zvaničnih institucija BiH.

Učesnici panel diskusije zaključili su da inicijative poput pangea | mreže mogu biti potencijalno rješenje za umrežavanje poslovne dijaspore i put ka jednoj novoj dimenziji saradnje unutar dijaspore, ali isto tako saradnje sa BiH.

Uz zahvalnost Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, prije svega Generalnoj konzulici, gđi. Ruzmiri Tihić-Kadrić, i ostalim uposlenim za veoma profesionalnu saradnju,  učesnici su izrazili očekivanje da će se slični susreti organizovati i u drugim gradovima Njemačke u saradnji sa nadležnim diplomatsko – konzularnim predstavništvima .

Nakon zvaničnog dijela Susreta uslijedilo je druženje svih prisutnih u izuzetno prijatnoj atmosferi.

 

Izvor: Generalni konzulat   BiH u Minhenu