Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa organizacijom i-dijaspora, u okviru projekta i-platforma/Dijaspora za razvoj Bosne i Hercegovine, uspješno je realizirala webinar na temu „Artificial Intelligence/Umjetna inteligencija – uvod i diskusija“.

Pozdravljajući polaznike webinara dr.sci. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju, kazala je da je Komora od samog početka  proglašenja  pandemije korona virusa, morala prilagoditi način komunikacije sa svojim članicama i partnerima, a u cilju nastavka pružanje adekvatne podrške.

Novi način komunikacije podrazumijevao je stručnu osposobljenost kako uposlenika Komore tako i njenih članica. U tome se uspjelo zahvaljujući i izvrsnoj saradnji sa Nikolom Burićem, predstavnikom organizacije i-dijaspora /Dijaspora za razvoj, uz čiju podršku je organiziran i ovaj, četvrti zajednički webinar. Naime, već početkom aprila mjeseca, zahvaljujući stručnoj podršci i inicijativi Nikole Burića, organizirana je prva on-line edukacija na temu „Kako koristiti on-line alate – Zoom”. Osposobljenost vlastitih komorskih kadrova bila je preduslov za organizaciju više od 30 webinara, koje je pohađalo više od 1300 polaznika u periodu april-jun tekuće godine.

Webinar „Artificial Intelligence/Umjetna inteligencija – uvod i diskusija“ pohađalo je više od 40 polaznika, a predavač  je bio Omer Mujanović, viši izvršni direktor za Njemačku i Švicarsku u kompaniji Nokia, koji je održao prezentaciju i dao odgovore na brojna pitanja polaznika.

U okviru webinara su prezentirane sljedeće teme: Šta je to umjetna inteligencija?; Deep Learning, Utjecaj na život pojedinca, AI trendovi  2020. godine.

Moderator webinara  bio je Nikola Burić, predstavnik organizacije i-dijaspora.

 

Preuzeto: Vanjskotrgovinska komora BiH