U organizaciji udruženja BiHRO, upriličena je proslava Dana državnosti BiH, u kulturnom centru u Rotterdamu. Pored brojnih građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, proslavi prisustvovali predstavnici Ambasade Bosne i Hercegovine u Den Haagu, na čelu sa ambasadoricom Mirsadom Čolaković; članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine koji su boravili u posjeti Kraljevini Nizozemskoj; članovi Platforme BiH –  krovne organizacije bh dijaspore u Nizozemskoj i brojne istaknute zvanice iz države prijema.

Prisutnima su se obratili ambasadorica BiH Mirsada Čolaković, predsjednik Platforme BiH, Hamdija Draganović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore, Hasan Šehović, i počansi konzul BiH u Izmiru, Turska, Ahmet Kemal Baysak. Ambasadorica Čolaković je u prigodnom govoru čestitala svim bosancima i hercegovcima Dan državnosti, i istakla da BiH je bila i uvijek će biti zemlja čije se bogatstvo ogleda u raznolikosti konfesija i jednakopravnosti svih njenih naroda.

Ovom prigodom organiziran je bogati kulturni program, na kojem su nastupili izvođaći tradicionalnih bosanskohercegovačkih plesova i kola, muzičari, dječiji školski ansambl, horovi i dr.

Također na svečanosti upriličena je dodjela priznanja za ličnosti godine bh dijaspore u Nizozemskoj, i to iz područija sporta, kulture, filma i poduzetništva.

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore, g. Šehović, je dodjelio priznanje za uspješan dosadašnji rad i povezivanje bh dijaspore ambasorici Čolaković, kao i priznanje g. Hamidiji Draganoviću i g. Željku Javoru za napore uložene u organiziranju manifestacija u Nizozemskoj.

 

Izvor: Ambasada BiH Den Haag