Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević bio je u službenoj posjeti Kongsberg Gruppi najjačoj vojnoindustrijskoj grupaciji u Norveškoj koja je ime dobila po istoimenom gradu.

Jedna od njenih sekcija je i Kongsberg Maritime koja se bavi isključivo tehnikom, raznim uređajima, ali prije svega tehnološki visokosofisticiranim detekcionim sistemima u vodi, tzv. sonarima. Radi se zapravo o podvodnim električnim lokatorima. To su elektroakustični uređaji za traženje i određivanje daljine, dubine, smjera, kao i za identifikaciju podvodnih pokretnih i nepokretnih objekata (podmornica, mina, potopljenih brodova, podvodnih hridi, jata riba).

Služi i za navigaciju, oceanografska istraživanja i podvodnu vezu. Rad se zasniva na proučavanju prostiranja ultrazvučnih i zvučnih valova kroz vodu. On šalje zvučne impulse i odbijenu energiju prima kao eho. Na osnovi izmjerenog vremenskog intervala određuje se istovremeno daljina, smjer, a kod nekih i dubina cilja.

U norveškom mjestu Horten je Kongsberg Maritime gdje se, između ostalog, bave i proučavanjem podvodnog zvuka tj. hidroakustikom.

U Kongsberg Maritime-u tvrde da su bez konkurencije u svijetu, u ovom domenu.

Zanimljivo je da je znatan broj uposlenih iz BiH, a među njima je i Adis Ćemalović iz Mostara, menadžer logistike u firmi, dok Izet Mustedanagić iz Velike Kladuše radi kao operater na robotima. Zajedno sa svojih 12 kolega iz BiH radi ovdje dugi niz godina.

Ambasador Makarević navodi da je u razgovoru sa menadžmentom ove firme dobio najviše ocijene za naše ljude kako na profesionalnoj, tako i na ljudskoj razini.
– Naši građani, gdje god da rade, osvijetle nam obraz. Ovaj put pričamo o firmi koja se bavi krajnjim hi-tech rješenjima i jedna je od najpriznatijih, ako ne i najpriznatija na svijetu u ovom domenu. Još jedan od niza primjera lijepih priča o našem iseljeništvu i njihovim karijerama vani, ističe ambasador Nedim Makarević.

 

Preuzeto: Moja BiH