Dana 31.07.2019. godine u Bihaću, u organizaciji Biznis centar bh. dijaspore (Diaspora Business Center) koji čini dio Grupacije Naša perspektiva, je održan 6. Biznis forum bh. dijaspore „BHdiaFOR 2019“. Suorganizator događaja je Privredna komora USK, a aktivnost je realizirana kroz USAID Projekt “Diaspora Invest”.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Skup je otvoren prikazivanjem videa „Domivina, Vaša naredna destinacija“ koji govori o izazovima i postignutim rezultatima kroz promociju investicija dijaspore iz Bosne i Hercegovine. Kroz do sada realizirane aktivnosti podrške ostvarena je saradnja sa 54 kompanije sa dijasporskom vezom širom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik BHdiaFora Sanel Jakupović je na početku skupa govorio o potencijalu dijaspore istakavši da forum nudi jedinstvenu priliku domaćim privrednicima i ostalim razvojim akterima u BiH da se susretnu s najuspješnijim privrednicima bh. porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju izvan BiH.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić su izrazili zahvalnost na organizaciji ovog događaja upravo u Unsko-sanskom kantonu koji ima brojnu dijasporu, i na podršci aktivnostima dijaspore, podvlačeći rezultate koje su lokalne zajednice učinile u pravcu ohrabrenja investicija. Naglasili su da je potrebno učiniti sve kako bi se našim ljudima koji žele investirati olakšale procedure i uvjeti za investiranje.

Predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Enes Ružnić, koji je i suorganizator ovog skupa, je govorio o i statističkim pokazateljima stanja u privredi kao i mogućnostima i pogodnostima koje se nude investitorima u ovom kantonu.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedile su diskusije sa poduzetnicima. U prvom panelu „Turizam kao najbrže rastući sektor u USK i SZ BiH“ Zoran Radošević, Zrinka Delić, Sanjin Suljanović i Selma Elezović su razgovarali o turizmu kao najbrže rastućem sektoru u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini. Fokus razgovora je bio na turizmu, uključujući ruralni turizam i seoska domaćinstva, ugostiteljstvo i upravljanje nekretninama, kao sektorima vrijednim pažnje dijasporskih investicija i prilikama i mogućnostima za privlačenje investicija iz dijaspore.

U okviru drugogo panela „Posredovanje dijaspore u dovođenju stranih kompanija u BiH“  Muhamed Smajlović iz kompanije “Delta Plus”, Ejub Topić iz kompanije “HIK-SM”, Dragan Babić iz kompanije “Webo” i Alen Henda iz kompanije “TNT Soft” su govorili o ulozi dijaspore u pokretanju proizvodnje, privlačenju stranih investicija, izazovima u zapošljavanju i prilikama za širenje proizvodnje i investicija u BiH. Podijeljena su mnogobrojna iskustva vezana za posredovanje dijaspore u dovođenju stranih kompanija u Bosnu i Hercegovinu. Istaknut je primjer desetak naših ljudi rodom iz Krajine koji rade u istoj formi Njemačkoj i koji su vlasniku firme predložiti da otvori firmu i u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo otvaranjem “HIK-SM” do.o.o Sanski Most koja je započela sa radom u 2018. godini. Ovaj primjer govori da su brojni načini na koje dijaspora može pomoći razvoju Bosne i Hercegovine.

U trećem panelu „Metalski sektor kao najatraktivniji sektor ulagačima iz dijaspore“ govorili su Hamdija Malić iz Svjetskog saveza dijaspore BiH i Dino Čavkić iz kompanije „Č.J.“, Mirsad Ramić iz kompanije „Cromex“ i Hikmet Kurbegović iz kompanije „CNC Lab“ koje su uspješni primjeri ulaganja iz dijaspore u ovaj sektor. Naglasili su da je većina proizvodnje u ovom sektoru fokusirana na izvoz.

Značajno je istaknuti da je ovaj događaj okupio preko 100 učesnika iz 20 zemalja koji su imali priliku razgovarati o novim oblicima saradnje i partnerstvima, a organizatori su naglasili da će ovaj godišnji skup nastaviti da postoji kao središnji događaj okupljanja poslovne dijaspore.

Pozitivne poruke sa današnjeg skupa mogu ohrabriti i nova ulaganja te nastavak trendova većeg uključivanja dijasporske zajednice u poslovni razvoj Bosne i Hercegovine.