Izložbom slika sa Likovnog sabora “Majevica 2019” i predstavom “Namćor” u izvođenju pozorišta “Duga”, u Centru za kulturu u Loparama otvoreni su  osmi “dani dijaspore” u organizaciji Opštine Lopare i Udruženja Majevičana u Švajcarskoj.

Drugog dana manifestacije održan je Poslovni forum koji organizuje Privredni savjet opštine Lopare, a u nedjelju, 28. jula u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, održan je sajam domaćih proizvoda i rukotvorina koji je okupi brojne posjetioce iz ovog ali i susjednih mjesta. Među više destina izlagača, bio je postavljen i štand Semberskih novina. Ovaj sedmični list je zastupljen u ovoj lokalnoj zajednici, a brojni izlagači su istovremeno, bili, ili će biti zastupljeni na stranama Semberskih novina. U okviru ove trodnevne manifestacije, koja za cilj ima jačanje veza matice i dijaspore, održan je i Međunarodni fudbalski turnir koji je okupio 56 ekipa iz Srbije, Hrvatske i BiH.

Dijaspora je glavni oslonac za opstanak nerazvijene opštine Lopare, a sve više je i onih koji kapital stečen u inostranstvu ulažu u zavičaj. “Svake godine se neki projekat realizuje. Važno je da smo prešli u fazu kada razgovaramo sa našim zemljacima i njihovim ulaganjima u opštinu Lopare”, kaže načelnik opštine Rado Savić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika iz Švajcarske Stojan Stevanović, koji je rodom iz Lopara pohvalio opštinu Lopare koja ima i referenta za dijasporu u lokalnoj upravi te naveo da cilj umreževanja matice i dijaspore jeste ulaganje u zavičaj.