Panelom na temu „Ma gdje bio, Petrovac volio“, zvanično su otvoreni Dani kulture u Bosanskom Petrovcu koji će trajati od 17.07.-20.07.2019. godine.

Diskusija je posvećena bosanskopetrovačkoj dijaspori, pa su shodno tematici, panelisti bili nekadašnji građani ove lokalne zajednice, koji danas žive i rade u državama od Amerike do Australije, kao i predstavnici nadležnih institucija.

Moderator panel diskusije bio je Općinski načelnik, Dejan Prošić, koji je istaknuo da je bosanskopetrovačka dijaspora mnogobrojna i da lokalna zajednica mora ostvariti bolju suradnju sa lokalnim iseljeništvom, kako sa udruženjima, tako i sa pojedincima koji izraze želju i spremnost za bilo koji vid saradnje sa matičnom lokalnom zajednicom.

Učešće u diskusiji su uzeli Petrovčani iz dijaspore; Suljo Linić iz Amerike, Bato Ševo iz Rusije, Drago Brkljač iz Australije, Zdravko Bulajić, predstavnik udruženja „Petrovčani“ iz Beograda i Dragica Banjac iz Banja Luke.

U radu Panela su učestvovali predstavnici institucija – Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kemo Sarač, pomocnik ministrice; Marija Bakoč, konzulica Srbije u Mostaru i Ermin Zulić, koordinator Ureda za dijasporu Unsko – sanskog kantona.

U diskusiji je razgovarano o mogućnostima značajnijeg učešća dijaspore u razvoju Bosanskog Petrovca, kao i projektima koje opština može ponuditi investitorima iz dijaspore.

Panelisti su izrazili zadovoljstvo učešćem i pozdravili napore Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i lokalnih zajednica na stvaranju institucionalnih uslova za značajnije uključivanje potencijala dijaspore u društveno-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.