IZVOR: Ambasada Bosne i Hercegovine u Parizu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj Kemal Muftić, koji nerezidentno pokriva Alžir, je 14. februara 2019. godine predao akreditivna pisma ministru vanjskih poslova Alžira Abdelkaderu Mesahelu. Pored aktivnosti vezenih za ceremoniju predaje akreditivnih pisama i sastanaka koji su pratili ove aktivnosti posjeta Alžiru iskorištena je da se ostvari susret sa bosanskohercegovačkom zajednicom, koja u ovoj zemlji nije brojna.

Ovo je bio tek drugi susret sa državljanima Bosne i Hercegovine u Alžiru u zadnjih dvadeset godina, pa su građani pokazali zadovoljstvo što im se pružila prilika da učestvuju, iznesu svoja zapažanja i ocjene. Posebno je ukazano na pozitivne osjećaje koje gaje prema svojoj zemlji, te slične emocije naroda Alžira prema Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom podjećamo i na historijsku činjenicu da je jedan broj alžiraca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, što se prepoznaje iz njihovog prezimena (Boshniaki), što je s ponosom isticano i prilikom susreta u Ministarstvu vanjskih poslova.

Građani su pohvalili saradnju koju su u proteklom periodu ostvarivali sa ovim diplomatsko-konzularnim predstavništvom ali i skrenuli pažnju na probleme s kojima se susreću u situaciji kada na teritoriji zemlje u kojoj borave nema bosanskohercegovačke ambasade ili konzulata. Problemi su uglavnom vezani za naknadni upis u matične evidencije BiH djece koja su rođena u inostranstvu, te odraslih koji zbog nepostojanja diplimatsko-konzularnog predstavništava nisu  blagovremeno regulisali svoj građanski status. Pored navedenog, građani Bosne i Hercegovine upoznati su sa propisima iz oblasti konzularnog rješavanja, sporazumima koji postoje između BiH i Alžira, te im je pokazano na koji način mogu iskoristiti prednosti  novouspostavljenog portala za dopunsko obrazovanje djece u iseljeništvu. S obzirom da jedan broj građana nema pristup internetu podijeljeni su im udžbenici za dopunsku nastavu za djecu u inostranstvu od I do IV razreda osnovne škole, koje nam je resorno ministarstvo ranije dostavilo.