U Sarajevu je 06.jula 2024. godine održan 12. Kongres Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.  Ove godine se kongres održao zahvaljujući partnerstvu i podršci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.  Na kongresu se ispred Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH obratila sekretarka ministarstva Nina Mišković i pružila podršku radu Kongresa.

Na konferenciji za medije su se obratili Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore i BiH. Na kongresu su prisustvovali delegati iz 20 zemalja u kojima živi bh. dijaspora. Moto kongresa je bio: “Zajedno za evropsku Bosnu i Hercegovinu.” Govorilo se o značajnom uticaju bh. dijaspore na Bosnu i Hercegovinu, kao i na zemlje u kojima dijaspora živi. Takođe, rezultati su pokazali kako se bh. dijaspora asimiluje u svako društvo brže nego ijedna druga.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je poslao pismo podrške Svjetskom Savezu Dijaspore i podržao održavanje Kongresa i put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj Uniji.

Na Kongresu je donesena odluka da će novo rukovodstvo Saveza činiti:

  • Hasan Šehović – predsjednik
  • Željka Šećerbegović – podpredsjednik
  • Amir Grabić – 2. podpredsjednik
  • Vasvija Safić – sekretar

Takođe, u okviru Kongresa  održana su dva panela. Prvi pod nazivom “BiH i EU”, a drugi pod nazivom “Identitet i Maternji jezik”. Moderatori panela su bili Edin Hajder i Haris Halilović, dok je moderator cjelokupnog kongresa bila Aleksandra Tolj.