Akcija čišćenja koju je organizirala grupa “Rijeke Bosne i Hercegovine – budi promjena”, predvođena Safetom Kubatom u saradnji sa i-dijasporom, ali i desetak nevladinih organizacija smještenih u Zenici, premašila je sva očekivanja organizatora, ali i samih učesnika.

Naime, veliki broj mladih i starih Zeničanki i Zeničana učestvovao je u akciji čišćenja grada i prigradskih naselja, što je u konačnici rezultiralo sa više od 3.500 prikupljenih vreća smeća. Čišćenje se sprovodilo na devet lokacija koje su zahvatile gradske ulice i naselja, obale rijeka, potoke i kvartove, parkove, dijelove magistralnog i regionalnog puta, te brojna sela. Sav prikupljeni otpad naknadno je odložen na regionalnu deponiju Mošćanica, što je bila zasluga Grada Zenica, odnosno Službe za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice.

Nekoliko dana prije same akcije, mala grupa Zeničana postavila je table sa ekološkim porukama koje su dodatno motivirale okupljene na nadolazeću akciju.

Prvobitno se planirao angažman oko 600 volontera i aktivista, no na samom početku navedene akcije ta brojka je premašena, te se akciji, u konačnici, odazvalo oko 800 volontera koji su neumorno dotjerivali svoj grad.

“Ovaj historijski podvig iskoristili smo kako bismo neodgovornim pojedincima ukazali na greške koje svakodnevno čine. Očekujemo da ih njihovi postupci barem malo postide. Svjesni smo da jedna ovakva akcija ne može u potpunosti riješiti problem otpada, ali je inicijativa grupe ‘Rijeke BiH – budi promjena’ i i-dijaspore za svaku pohvalu. Ipak, pored velikog broja aktivista koji su odvojili svoje slobodno vrijeme i učestvovali u akciji, smatramo da dugoročno jedan ovakav problem najbolje rješava kaznena politika, odnosno uvođenje strogih novčanih kazni”, kazao je, između ostalog, Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma Zenica.

Nakon što su aktivnosti u vezi sa čišćenjem grada i zeničkih izletišta privedene kraju, volonteri su uživali u rekreativnim aktivnostima – turniru u malom nogometu za muškarce, odbojci za žene, trčanju u kojem su učestvovali stariji učesnici akcije, kao i u prigodnom takmičenje za one najmlađe.

Podsjetimo, i-dijaspora, zarad uspješnosti navedene akcije, lansirala je Crowdfunding kampanju putem wemakeit platforme. Zenička dijaspora, kao i i-dijaspora svesrdno je podržala ovu ekološki osviještenu ekipu, te osigurala novčana sredstva pomoću kojih su aktivistima obezbijeđeni prijevoz, hrana, piće, majice zanimljivog i poučnog sadržaja, kao i drugi potrebni rekviziti.

Izvor: i-dijaspora.ch