Majda Turkić, rođena Zeničanka, studirala je na Akademie der bildenden Künste Wien, Austrija u klasi prof. Peter Koglera Visual Communication i Marine Gržinić Post-conceptual Art 2010. Od 2007. do 2008. gostujući je student na Bezalel Academy u Jeruzalemu, gdje je njen razvoj fokusiran na film na odsjeku za Visual and Material Culture.

U svom radu se služi specifičnim metodološkim i teorijskim pristupom koji se reflektuje kroz umjetnikovu unutrašnju perspektivu i propitivanje socio-historijskih i antropoloških odnosa. Istraživanje na fenomenu zidova kao “arhitektonskim objektima” odvodi je u Berlin i Rim, gdje uz podršku Ministarstva kulture Austrije radi na umjetničkim i istraživačkim projektima. Danas je doktorski kandidat na temu “Promišljanje novog trenda urbanizacije u Bosni i Hercegovini: poslijeratna rekonstrukcija i potraga za izgubljenim identitetom” na Akademie der bildenden Künste Wien, u klasi prof. Christian Kravagna.

Zbog veze sa arhitekturom njeni fotografski radovi fokusirani su na arhitektonske objekte, kao i studijske teme. Izlagala je samostalno i kolektivno u Berlinu, Beču i Izraelu. Kao kustos organizira izložbe, samostalno radi kao kustos, konceptualni art fotograf i umjetnički kritičar. Također, od 2014. godine sarađuje sa Univerzitetom u Iowi gdje je gostujući predavač, te je uz njihovu podršku realizirala zapažene umjetničke projekte.

U saradnji sa BHAAAS-om planirate da realizujete program razmjene umjetnika između SAD i BiH, odnosno da umjetnike iz New Yorka i Baltimora dovedete u Mostar i obratno. Možete li nam reći nešto više o ovom projektu?

BHAAAS želi da osnaži svoje članove na polju umjetnosti i kulture, dajući im neophodnu institucionalnu podršku, ali također želi da realiziraju nove projekte koji bi bili konstruktivni za BiH. Zbog ovakvog njihovog jasnog cilja, a i zdrave i fluidne komunikacije sa vodstvom BHAAAS uspjeli smo da započnemo komunikaciju i preliminarne planove, a s ciljem kreiranja programa razmjene umjetnika između BiH i SAD, po principu “Artists-in-Residence” programa. Ovaj program bi omogućio umjetnicima BiH posjetu New Yorku, za sada, u trajanju od nekoliko mjeseci, i obratno – tj. studijski boravak umjetnika iz SAD u BiH.

Trenutni prvi korak jeste da dovedemo umjetnike iz SAD i da borave nekoliko mjeseci u Mostaru u saradnji sa Hercegovina muzejom. Primjerice, ostvarila sam saradnju sa direktoricom “Artists-in-Residence” programa u New Yorku (Brooklyn) i radimo na razvoju programa za sljedeću godinu. Situacija sa Covidom-19 će, naravno, zahtijevati određene prilagodbe, ali s obzirom na naš veliki entuzijazam, svestranost i stručnost medicinskih članova BHAAAS-a, sigurni smo da ćemo svakom umjetniku pružiti jedinstveno iskustvo koje će pomoći u jačanju njihove karijere.

Princip programa jeste da se omogući više profesionalnih i edukativnih razmjena za akademske umjetnike, te tako osnaži njihov rad i saradnja sa galerijama/galeristima, muzejima, kolekcionarima u Americi. Mladi umjetnici se nerijetko suočavaju sa administrativnim teškoćama u kontaktiranju posrednika za promoviranje i prodaju njihovih radova, te je cilj našeg programa da ih u tom smislu osnažimo.

Važno je istaći da je jedan od naših ciljeva da svaki umjetnik/umjetnica bude stipendiran/a od strane lokalnih i internacionalnih grantova, u čemu je ovakva institucionalna podrška BHAAAS-a vrlo važna kod apliciranja na iste.

Boravak umjetnika iz Amerike u BiH će imati lokalni značaj njihovim uključenjem u zajednicu putem aktivnosti koji će organizovati stručni tim BHAAAS, Hercegovine muzej, ICOM-a (International Council of Museums) i drugih budućih partnera u ovom programu.

Kroz zadnjih 25 godina, pokazalo se da je teritorij BiH bogat umjetnicima koji su ostvarili internacionalni renome, a u čemu su im pomogli stipendije i gostujući boravci u kulturnim institucijama, muzejima, galerijama Zapadne Evrope i Amerike. Nažalost programi koji su u mogućnosti da sponzoriraju ovakve razmjene su jako ograničeni, te većina umjetnika ne dobije priliku da se afirmiše na internacionalnom nivou.

Vaša platforma za podršku akademskim umjetnicima u BiH i njihov razvoj trebala bi osigurati veću šansu za izlaganje njihovih radova i prezentaciju javnost. Imate li podršku u realizaciji ovog projekta domaće akademske zajednice?

Upravo saradnja sa Hercegovina muzejom i njegovim lokalnim partnerima, poput Univerziteta “Džemal Bijedić” i ICOM (International Council of Museums), garant nam je uspješnosti realizacije i održivosti ovog programa u Bosni i Hercegovini.

I za kraj, koji su vaši budući planovi: novi projekti, saradnje, stvaranje umjetničkih ciklusa, izložbe…. ?

Prvenstveno se smatram kustosem, predavačem i organizatorom izložbi. Trenutno sam u posljednjoj fazi izrade doktorske disertacije na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Beču. Moj trenutni istraživački i umjetnički fokus je povezan sa postkolonijalnim kontekstom, te sa svojim mentorom Christan Kravagnom planiram da realiziram izložbu u Austriji vezano za ovaj rad, ali i da sarađujemo sa drugim umjetnicima čiji je umjetnički kontekst povezan sa postkolonijalnim diskursom.

Izvor: bhaaas.org.