U Velikoj Britaniji je održano obilježavanje Dana bijelih traka u gradu Koventryu. Domaćin ovog događaja bilo je bosanskohercegovačko udruženje u istoimenom gradu, a cjelokupnom organizacijom su koordinirali gospođa Azra Medić, tajnik Udruženja, i Denis Hatić, potpredsjednik koji su se u svojim obraćanjima zahvalili učesnicima programa, kao i svim nazočnim i izrazili želju da se i u buduće nastavi obilježavati ovaj dan i da ovaj događaj preraste u tradiciju.

 

Voditelji programa bili su Hava Forić i Benjamin Mulalić, čiji su roditelji iz Prijedora, odnosno Kozarca.  Na samom početku obratio se predsjednik udruženja i potpredsjednik SSD-a u BiH, gospodin Remzudin Alihodžić.

 

Učenici Bosanskohercegovačke dopunske škole u Coventryu su pripremili recitacije kojima su obilježili ovaj 31. svibanj, dan kada je na području Prijedora izdata naredba za svo nesprsko stanovništvo da moraju nositi bijele trake oko rukava. Također, podsjetili su da je u Prijedoru ubijeno 102 djece tokom rata.

 

Domaćini su izrazili zahvalnost dr. Anesu Ceriću i Alminu Kaziću iz Bosnia UK Network na njihovoj neizmjernoj podršci, kao i Lynnette Kelly koja već tri desetkjeća podržava Bosanskohercegovačku zajednicu u Coventryu, prestavnicima policije za regiju West Midlands Adeeb Redman i Rani Ghundu i Sue Stretton i Emma iz Healing Hands Networka.