Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, dr. Sevlid Hurtić se u petak 26.05.2023. godine, u sklopu svoje posjete Zagrebu, sastao sa zastupnicom albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Erminom Lekaj Prljaskaj, potpredsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Zlatkom Hasanbegovićem, članicom tog odbora Katarinom Nemet i voditeljem Međuparlamentarne grupe prijateljstva Hrvatska-BiH Mirom Totgergeli.
Tijekom ovog susreta razgovarano je o unaprjeđenju suradnje i na državnoj i na lokalnoj razini, a mogućnosti uspostavljanja međuparlamentarne suradnje na razini radnih tijela između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Također, istaknuto je kako će zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je najavljena da će se održati 20. lipnja ove godine u Zagrebu dati veliki poticaj u osnivanju uspješne suradnje.
Nadalje, razgovaralo se o mogućnosti uključivanja drugih tema od zajedničkog interesa za obje zemlje u okviru Međuparlamentarne grupe prijateljstva Hrvatske i BiH, zatim o položaju bošnjačke nacionalne manjine u Istri i suradnji na lokalnoj razini izrazivši zadovoljstvo zastupljenošću pripadnika te manjine u lokalnim strukturama.
Ministar Sevlid Hurtić iskazao je velik interes za pokretanjem suradnje i uspostavljanjem komunikacije o svim resornim temama te posebno o primjerima dobre prakse na lokalnim razinama kada je riječ o zaštiti i unaprjeđenju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ne samo bošnjačke. Kazao je kako vjeruje da će se upravo na nadolazećoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH razgovorom pokušati riješiti određena otvorena pitanja.
Poslana je zajednička poruka kako postoji jasna potreba i želja da se odnosi između dvaju parlamenata intenziviraju kako na razinama radnih tijela tako i na razini skupina prijateljstava. Hrvatska strana još je jednom iskazala potporu reformama na eurointegracijskome putu BiH i ponudila prijenos znanja i iskustva iz tog procesa.
Tijekom ove posjete Hrvatskoj, u subotu 27.05.2023. godine, ministar Sevlid Hurtić i gosp. Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Sektoru za iseljeništvo, su u Puli održali sastanak sa predstavnicima Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske.
Tokom sastanka s predstavnicima Sabora, koji broji 38 članova, uz nazočnost Bošnjaka iz Pule i Istre, razgovaralo se o problemima Bošnjaka u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na unapređenje izbornog procesa.
Također, ministar Sevlid Hurtić je nazočio Izbornoj skupštini Sabora bošnjačkih asocijacija na kojoj je pozvao na jedinstven pristup i izrazio opredjeljenje za buduće jačanje suradnje s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.
Tijekom boravka u Puli, ministar Hurtić se sastao i sa zamjenikom istarskog župana Tuliom Demetlikom, s kojim je razgovarao o položaju i integraciji Bošnjaka u Istri. Zaključeno je da bi Istarska županija trebala pomoći Bošnjacima u Puli u pogledu izgradnje džamije na zemljištu koje je već ranije kupljeno u ovom gradu.
Održan je sastanak sa gosp. Šimom Erlićem, ministrom regionalnog razvoja fondova Europske unije i konstatovano je da treba jačati međusobnu suradnju u pogledu apliciranja, a samim tim i korištenja financijskih sredstava iz EU fondova, a u dijelu koji se odnosi na zaštitu manjina.
Ministar je na Mornaričkom groblju u Puli položio cvijeće na spomen ploču poginulim Bošnjacima mornarima u Prvom svjetskom ratu.