S ciljem razmjene znanja i jačanja veza između stručne i naučne dijaspore i Bosne i Hercegovine, u Tuzli je u periodu od 1. do 4. lipnja 2023. godine održana godišnja naučna konferencija Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) ”14. Dani BHAAAS-a u BiH”  uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Na press konferenciji u povodu održavanja susreta, održanoj u petak, 2. lipnja 2023. godine, u Rektoratu Sveučilišta u Tuzli, govorio je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić. U svom obraćanju pozdravio je održavanje ove tradicionalne konferencije, te istakao važnost financijske potpore koju Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine pruža održavanju ove naučne konferencije. Dodao je da je njegova ideja da bh. eminentni stručnjaci iz svijeta, u narednom periodu održe predavanja na kliničkim centrima u Bosni i Hercegovini. ”To daje priliku mladim medicinarima i doktorima da nauče nešto novo, shodno znanjima i vještinama koje će im prenijeti stručnjaci iz svijeta, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Smatram da je u ovom momentu za našu zemlju izuzetno potrebno unaprijediti liječenje žena i djece. Također, prioritet i fokus mora ostati na daljnjem razvoju obrazovnog sustava”, kazao je ministar Hurtić.

Prema riječima predsjednika BHAAAA dr. Amera Smajkića, konferencija je okupila 254 predavača iz 13 zemalja, a održano je  25 simpozija od čega 15 iz medicinskih nauka, 7 iz tehničkih, 1 iz održivog razvoja, 1 iz humanističkih i društvenih nauka i 1 simpozij za studente medicine. Sve je popraćeno sa još 10 specijalnih događaja, radionica i okruglih stolova, te 2 umjetničke izložbe. Ove godine je zabilježen rekordan broj registriranih posjetitelja, čak 800.

Na svečanom otvaranju skupa u petak, 2. lipnja 2023. godine u Narodnom kazalištu u Tuzli, pored predsjednika dr. Amera Smajkić, obratili su se i Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle,  Vesna Bratovčić prorektorica na Sveučilištu u Tuzli i Michael Murphy, veleposlanik SAD u BiH. Prilikom otvaranja, dodijeljene su plakete novim počasnim članovima iz SAD-a i Bosne i Hercegovine: Ronu Havivu, američkom fotoreporteru čije su ratne fotografije iz Hrvatske i BiH obišle svijet, Adinu Hebibu,  akademskom slikaru koji slikarstvom promovira BiH, Mirsadi Hukić, naučnici specijalistkinji mikrobiologije i  članici Europske akademije nauka, i dr. Mirsadu Kacili,  istaknutom kardiokirurgu u BiH.

Dr. Smajkić je istakao kako je misija BHAAAS-a unaprijediti umjetnost i nauku između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, te dodao da BHAAAS nastoji stvoriti prilike za slobodnu razmjenu ideja i znanja i da su uspjeli stvoriti platformu sa naučnicima i umjetnicima koji teže izvrsnosti, dodavši da su skupovi ”Dani BHAAAS u BiH” kruna svega što radi ova najveća organizacija akademske dijaspore iz BiH.

Više informacija o ovom susretu dostupne su na:

https://www.facebook.com/BHAAAS

https://bhaaas.org/