Austin, Teksas – Bosanska dijaspora će se od 19. do 21. svibnja 2023. godine okupiti na godišnjoj konferenciji BiHDC u Austinu, Teksasu. Ovogodišnja konferencija se održava pod temom “Dinamični krajolici: Gajenje održive promjene” naglašavajući važnost prilagodbe promjenjivim okolnostima dok radimo na stvaranju održive budućnosti.

Konferencija će sadržavati razne govornike/ce, radionice i panel-rasprave o raznim temama, uključujući okoliš, mentalno zdravlje, biznis i umjetnost. Bosansko – američka novinarka Riada Asimović Akyol će otvoriti konferenciju kao uvodničar. Cilj ovogodišnje konferencije je potaknuti sudionike/ce da djeluju prema održivim promjenama, kako unutar dijaspore tako i u Bosni i Hercegovini. Sudionici/ce će razgovarati o raznim načinima na kojima se mogu uključiti u društvo u BiH i zajednicama bh.dijaspore.

“Ono što mi se najviše sviđa kod BiHDC-a je da što nije bitno kojoj religiji pripadate,kojoj etničkoj skupini pripadate, kojoj rasi pripadate ili iz koje zemlje dolazite – ako volite Bosnu i Bosance, dobrodošli ste. Kada nas toliko toga dijeli i razdvaja, blagoslov je pronaći srodne duše koje prepoznaju vrijednost ujedinjenja. Ako BiH i naš narod žele imati budućnost, ona počinje s nama”,rekao je Damir, bivši sudionik.

Bosanskohercegovačka dijaspora poznata je po svojim vrijednostima zajedništva, otpornosti i marljivog rada, koji su ključni za stvaranje održive promjene. Kroz ovu konferenciju, sudionici/ce će imati priliku povezati se i učiti jedni od drugih te istražiti načine daljnjeg promoviranja ovih vrijednosti.

“Stekao sam mnogo znanja od gostujućih predavača i to me motiviralo u mom polju rada da predstavljam dijasporu i učinim više za zajednicu”, rekao je Amer, bivši sudionik.

Konferencija je otvorena za članove bh. dijaspore kao i za sve zainteresirane koji žele saznati više o bosanskohercegovačkoj kulturi i zajednici. Ova konferencija pruža priliku za povezivanje i razmjenu znanja s vrhunskim stručnjacima iz različitih područja. Očekujemo da će sudionici/ce izgraditi nove veze, razmijeniti ideje i potaknuti pozitivne promjene u našoj zajednici.