U okviru aktivnosti na prijenosu znanja iz iseljeništva u BiH projekta „Dijaspora za razvoj“, koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP-om BiH i IOM-om BiH, održano je niz internetskih predavanja Dr. Mladena Milićevića, istaknuti kompozitor i profesor iz Sarajeva sa sjedištem u Los Angelesu. Predavanja se održavaju na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu.

Cjelokupni semestarski program predavanja bit će posvećen prezentaciji umjetničkih i teorijskih istraživačkih projekata Dr. Milićevića, s fokusom na njegovu kompoziciju, sudjelovanje u aktivnostima avangardne glazbene scene 80-ih i 90-ih, te posebna područja kojima je posvećen u svom umjetničkom i istraživačkom iskustvu.

Program započinje u četvrtak, 26. studenoga 2020., u 19 sati, predavanjem dr. Milićevića o svom radu na jugoslavenskoj kompozicijskoj sceni, za vrijeme angažmana na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu. Tijekom sljedećih predavanja dr. Milićević će upoznati sudionike sa svojom kompozicijskom praksom nakon odlaska u Sjedinjene Države, svojim iskustvima na sceni američke eksperimentalne glazbe, a zatim kroz svoja istraživanja na polju semiotike, memetike i psihologije glazbe. Sljedeća će se predavanja održati 3., 10., 17., 24. prosinca i 7. i 14. siječnja 2021. godine.

Program vodi i moderira muzikolog dr. Amila Ramović, docentica na Glazbenoj akademiji i Akademiji scenskih umjetnosti, u nastavnom području Glazba u kontekstu.

Dr. Mladen Milićević profesor je na odsjeku za Recording Arts na Sveučilištu Loyola Marymount u Los Angelesu. Bio je voditelj odsjeka za Recording Arts Department posljednjih 12 godina, a 2019. dao je ostavku na tu funkciju i postao prvi profesor na Sveučilištu Loyola Marymount koji je 100% držao online satove.

Primarni odgojni angažman dr. Milićević je sada usredotočen na internetska predavanja. Njegovi su akademski interesi interdisciplinarni i izlagao je na brojnim međunarodnim konferencijama u širokom spektru tema poput glazbe, filma, estetike, semiologije, sociologije, obrazovanja, umjetne inteligencije, religije i kulturoloških studija.

Mladen Milićević diplomirao je kompoziciju 1982. godine, a potom magistrirao kompoziciju i multimediju 1986. godine na Glazbenoj akademiji u Sarajevu u klasi Josipa Magdića. 1986. godine stigao je u Sjedinjene Države kako bi studirao kod Alvina Luciera na Sveučilištu Wesleyan u Connecticutu gdje je 1988. godine magistrirao eksperimentalnu glazbenu kompoziciju. Doktorirao je kompoziciju na Sveučilištu Miami na Floridi 1991. godine u klasi Dennisa Kama. Proveo je nekoliko ljeta učeći s Michaelom Czajkowskim na Ljetnoj glazbenoj školi u Aspenu u Koloradu.

Dobitnik je niza nagrada za svoje skladbe u bivšoj Jugoslaviji, ali i u Europi. Radeći u Sarajevu od 1976. do 1986. kao slobodni skladatelj, skladao je glazbu za kazalište, film, radio i televiziju, a za svoj je rad dobio nekoliko nagrada. Otkako se 1986. preselio u Sjedinjene Države, Mladen Milićević je uživo izvodio svoju elektroničku glazbu, komponirao je za suvremeni ples, snimio nekoliko eksperimentalnih animiranih filmova i videozapisa, postavio multimedijske instalacije i video skulpture te imao izložbe svojih slika. Skladao je i glazbu za filmove. Zbog neobičnih okolnosti, 2003. godine radio je na glazbi za film “”The Room “, koji je postao međunarodni fenomen kao “najgori” film koji je ikad snimljen. Prema tom filmu, 2018. godine snimljen je holivudski hit “Disaster Artist” za koji je James Franco osvojio Golden Globe. Vrijedno je spomenuti i da je prof. Milićević bio autor glazbe za dokumentarni film “Cuba: Forrgoten Revolution”, koji je 2015. godine osvojio nagradu EMMY.