Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i Mediacentar Sarajevo objavljuju poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za analitičke i istraživačke priče o aktualnim temama u znanosti i tehnologiji u cilju razvoja znanstvenog novinarstva u BiH. Dobitnici grantova imat će mentorstvo profesionalnih novinara i znanstvenika, a priče će biti objavljene i dostupne u bh. medijima.

Uvjeti prijave:

Mogu se prijaviti samo osobe iz Bosne i Hercegovine.

Mogu se prijaviti novinari i znanstvenici koji se bave ili žele baviti znanstvenim novinarstvom i koji imaju do 10 godina radnog iskustva.

Mogu se prijaviti studenti novinarstva ili prirodnih/tehničkih znanosti koji se bave ili žele baviti znanstvenim novinarstvom.

Rok za podnošenje zahtjeva: 05.08.2021.

Vrijeme za pripremu i objavljivanje priče: 30 dana

Iznos stipendije: 800 USD (bruto)

Vrednovanje i odabir prijava

Sve prijave ocjenjivat će komisija za odabir koju čine članovi Mediacentra Sarajevo i BHAAAS -a. Bodovat će se sljedeće:

– Kvaliteta predloženog sadržaja i predloženih izvora

– Pristup predloženoj temi i relevantnosti

– Prednost će imati kandidati koji nemaju puno iskustva u znanstvenom novinarstvu, a žele steći iskustvo i razviti vještine potrebne za kvalitetno izvješćivanje o znanosti.

Teme iz sljedećih područja imat će prednost: pandemija COVID-19, globalno zatopljenje, umjetna inteligencija, zaštita okoliša i bioraznolikost, energetska tranzicija.

Ako se želite prijaviti, ispunite sljedeću prijavu.

https://forms.gle/pNSpTpfx8JtgWVKg8

Poziv je dio projekta “Razvoj znanstvenog novinarstva u Bosni i Hercegovini” koji provodi BHAAAS u suradnji s Mediacentrom Sarajevo i uz podršku Fonda za Otvoreno društvo BiH.

Preuzeto sa: bhaaas.org