Zenička dijaspora okupila se 28. srpnja na još jednom Meetup-u kojeg smo organizirali u suradnji s predstavnicima Gradske uprave Zenica.

Crowdfunding kampanja

Ovo je bila idealna prilika za dijasporu da se upozna s nedavno započetom donatorskom kampanjom i -dijaspore koja je nazvana „We can do it – clean Zenica!“, a u sklopu koje prikupljamo financijska sredstva za čišćenje i uređenje Zenice u samo jednom danu. Među brojnim partnerima u ovom projektu svakako su i zenički Eko forum, kao i grupa “Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena”, te njeni brojni članovi.

Zenička dijaspora pohvalila je spomenutu akciju, te je već sinoć financijski podržala projekt. To isto možete učiniti u sljedećih dvadeset dana, putem ove veze.

Bend “Šuma čovjek”

Također, Zeničani su sinoć upoznati s aktualnim aktivnostima švicarskog benda “Šuma čovjek” kojeg predvodi Bosanac i Hercegovac, gospodin Ivica Petrušić. Naime, ova talentirana ekipa u našoj zemlji snima čak četiri glazbena spota, a jedna od lokacija na kojima će se spotovi snimati bit će Zenica, s okolnim mjestima. Na ovaj način popularni bend promovira našu zemlju i njezine prirodne ljepote, podržava bosanski eko-turizam i “usmjerava” Švicarce i ostale Europljane do naših granica.

Boravak ovih glazbenika u BiH već je izazvao ogromnu medijsku pažnju, a više o njima saznajte ovdje.

Slikovnice za djecu u dijaspori

Predstavnica Gradske uprave Zenica gospođa Maša Škrbić iskoristila je priliku upoznati sudionike “Zenica Meetup-a” s radom Zeničanke Anide Letić Sikirić. Naime, ova mlada dama izrađuje zanimljive slikovnice prilagođene djeci iz dijaspore, u dobi od 4 -10 godina. U slikovnicama su prdstavljeni bh. gradovi sa svojim simbolima i znamenitostima.

“Psić Bibi u Zenici” i “Psić Bibi u Sarajevu”, su trenutno u prodaji, dok je “Psić Bibi u Tuzli” trenutno u izgradnji, a izlazi na jesen. Slikovnice su izrađene na BHS jezicima i mogu se pronaći na ovoj poveznici.

Na kraju, Zeničane je obradovala informacija da će se poznati festival “Zenica Summer Fest” i ove godine održati uživo, što je prošle godine spriječila situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa. Veliki broj glazbenih koncerata i prisutnost domaćih i regionalnih glazbenika svaki put izazivaju veliku pozornost publike, koju, u velikoj mjeri, čini i naša dijaspora, pa ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Sljedeći “Zenica Meetup” zakazali smo za 21.08. Zanimljivo je da ćemo ga, prvi put, organizirati uživo!

Preuzeto sa: i-platform.ch