Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Lučiano Kaluža posjetio je 15. siječnja 2020. godine izlagače iz Bosne i Hercegovine na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM u Kelnu, koji se održava 13-19. siječnja 2020. godine.

Na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine svoje izvozne kolekcije namještaja je predstavilo sedam bosanskohercegovačkih tvrtki i to: ELGRAD d.o.o. Teslić, EMA-KONJUH INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo/Teslić, FORMINO d.o.o. Teslić, MINALLI d.o.o. Živinice, ROCCAFORTE d.o.o. Vitez, MALAK JANJ d.o.o. Donji Vakuf, te SENEX d.o.o. Čelić.

Generalni konzul Lučiano Kaluža pozvao je izlagače iz BiH da zajednički rade na promidžbi i distribuciji svojih proizvoda u SR Njemačkoj. Naglašeno je da Generalni konzulat u Frankfurtu kao i ostali konzulati i Veleposlanstvo BiH u Berlinu stoje na raspolaganju svim domaćim kompanijama u smislu povezivanja i ostvarivanja poslovne suradnje sa njemačkim gospodarstvenicima i institucijama. Dogovoreno da se pokrene inicijativa o suradnji bh proizvođača namještaja i Ministarstva vanjskih poslova BiH na način da se prilikom opremanja diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, koriste domaći proizvodi, odnosno namještaj domaće proizvodnje. Nekoliko izlagača je izrazilo spremnost da donira namještaj za po jednu prostoriju.

Predstavnici firmi izlagača iz BiH su za dosadašnju potporu i zalaganje u promociji bh. proizvoda generalnom konzulu uručili stolnu lampu sa gravurom Zmijanjskog veza koji je uvršten u UNESCO listu nematerijalne svjetske baštine.

U izuzetno konkurencijskom okruženju i ovogodišnjom prezentacijom bh tvrtki na prestižnom Kelnskom sajmu, Bosna i Hercegovina je ponovno prepoznata kao regionalni lider u proizvodnji namještaja.

Nastup naših kompanija na ovom sajmu organizirala je već deseti put Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Agencija za promociju izvoza BiH.