Dok je većini mladih u Bosni i Hercegovini želja otići u neku od zemalja Europske unije, 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio je nakon tri godine boravka u Njemačkoj i uspješne karijere na polju geodezije, vratiti se u glavni grad Bosne i Hercegovine. Osim obitelji koja je pružila punu podršku njegovoj odluci, većina prijatelja s čuđenjem je gledala povratak u domovinu.

„Za mene nije bilo dileme da li ostati u Njemačkoj ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, te u svojoj zemlji primjeniti stečeno znanje i iskustvo. Nakon pune tri godine intenzivnog rada povratak u domovinu je uslijedio u travnju 2019. godine. Samo dva mjeseca bilo je potrebno da osnujem tvrtku za geodetske poslove pod nazivom „GBM Group” i već sada mogu reći da se nisam niti jednog momenta pokajao”, kaže direktor tvrtke Benjamin Mešić za DW.

U početku nije bilo lako, prisjeća se Mešić, jer je krenuo od nule. Oprema u oblasti geodezije vrlo je skupa, međutim još veći problem bio je pronaći adekvatan stručni kadar. Tvrtka „GBM Group“ trenutno upošljava troje ljudi, posla bi bilo za znatno više mladih stručnjaka, ali većina odlazi izvan granica Bosne i Hercegovine.

Da je kompanija „GBM Group” za samo šest mjeseci postala prepoznatljiva u poslovima i uslugama koje obavlja, a to su prije svega poslovi iz oblasti geodezije kao i obrada podataka odnosno takozvani „outsourcing”, najbolje pokazuje skoro trocifren broj započetih ali i završenih poslova za kratko vrijeme postojanja tvrtke.

„Najznačajniji projekat koji smo realizirali su parking platforme na Internacionalnom aerodromu u Sarajevu u crvenoj zoni, zatim praćenje radova na proširenju groblja Vlakovo, snimanje izvedbenog stanja polazne stanice Trebevićke žičare, praćenje radova na izgradnji bijatlon staze na planini Jahorini, naravno bilo je tu još desetine manjih poslova. Brojni projekti očekuju nas i u 2020 godini, svojim radom već smo se nametnuli na zahtjevnom tržištu”, s ponosom priča Mešić.

Od samog početka u tvrtci je i Slavica Matić koja je završila master na odsjeku za geodeziju. „Trenutno nemam ambiciju ići bilo gdje iz Sarajeva, zadovoljna sam s poslom koji obavljam i ambicije su mi vezane za daljni razvoj tvrtke. Za vrlo kratko vrijeme stekli smo povjerenje klijenate i imamo ugovore na duže periode za vršenje geodetskih usluga. Nadam se da će nam se priključiti drugi mladi geodeti te da ćemo zajedno još više napredovati u narednim godinama“, zaključuje Matić.

Tvrtka u 2020. godini planira širenje na europsko tržište i upošljavanje novih radnika.