S ravnateljicom škole Maidom Vugdalić-Kulić razgovarali smo o osnivanju škole, broju učenika koji su je pohađali, nastavi i aktivnostima, ali i o tome koliko je djece iz BiH vezano za našu zemlju.

Bosanska etnička škola (BEŠ) osnovana je davne 1994. godine, kada se grupa entuzijasta i patriota, s velikim brojem prosvjetnih radnika iz Bosne i Hercegovine, nastanila u Sydneyu, odlučila pokrenuti ovaj složeni projekt. Želja je bila i ostala da se ne izgube čak ni s pradomovinom i da svojoj djeci pruže priliku za učenje i usavršavanje materinskog jezika.

Među osnivačima su sadašnji počasni konzul Bosne i Hercegovine u Australiji, Amir Šahinović, bračni par Harambašić, Jasmina Bajraktarević Hayward i mnogi drugi.

Bosanska etnička škola uspješno je uključena u Federaciju škola jezika u Novom Južnom Walesu, koja ima značajan broj škola članica i svojim dugim radom i aktivnim sudjelovanjem kroz aktivnosti iste Federacije zauzima vrlo važno mjesto na njihovom popisu izravno i s velikim interesom sudjeluje u radu ove institucije, s obzirom da je multikulturalizam vrijedan dio australskog društva.

O radu škole razgovarali smo s ravnateljicom škole, Maidom Vugdalić-Kulić.

– Krovno tijelo BEŠ -a je Školski odbor sa svojim članovima. Svi članovi imaju svoje odgovornosti – od administracije do financija, podrške tehničkih platformi, glasnogovornika i slično, a osim toga, neizbježni su i profesori i predavači. Škola može upisati sve učenike koji pohađaju redovnu australsku školu, od osnovne do srednje škole. Obveza je zadovoljiti kriterije i norme kurikuluma, te postići određeni stupanj redovitosti učenika. Visoko kvalificirani predavači sastavljaju radne listove prema stupnju znanja učenika za svaku od četiri četvrtine, koje čine školsku godinu. Fokus je na učenju bosanskog jezika i književnosti, kao i kulture i tradicije Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga Bosanska etnička škola uživa značajno poštovanje od strane pripadnika šire bosanske zajednice u Australiji, težeći stalnoj suradnji s drugim bh. organizacijama promicanjem jezika i javnim nastupima učenika te podržavajući svaku pozitivnu promociju domovine, čineći to sama kroz različite aspekte australskog društva. Svi mi koji smo izravno uključeni u njen rad nastojimo biti veleposlanici naše BiH u Australiji, na najbolji mogući način, rekla je ravnateljica Vugdalić-Kulić i dodala da svi oni koji su izravno uključeni u rad škole, pokušavaju da budu oni sami veleposlanici u Australiji – na najljepši mogući način.

Od osnutka do danas kroz BEŠ je prošlo nekoliko tisuća učenika. Zanimljiva je činjenica da su učenici prve generacije sada roditelji djece koja trenutno pohađaju školu. U prosjeku se godišnje na BEŠ upiše oko 70 učenika, koji su podijeljeni u četiri razreda – ovisno o tome gdje žive, s obzirom na veličinu Sydneya. Učenici i školsko osoblje često su gosti u osnovnim državnim školama, a već dugi niz godina ugošćuju ih Amity, turski privatni fakultet i musafirhana pored jedne od bosanskih džamija u Sydneyu. Važno je istaknuti da BEŠ ima svoj prostor u Bosanskom kulturnom centru, a sastoji se od ureda, knjižnice i prostrane učionice.

Posjet Veleposlanstvu BiH u Canberri / BEŠ

Nastava se odvija vikendom, a nastava je mješovite dobi, a najstariji učenici obično preuzimaju ulogu pomoćnih predavača. U prvoj polovici godine i na kraju godine provode se testovi i ispiti koji potvrđuju napredak znanja djece i pokazuju na kojim poljima sljedeće godine treba više raditi. Diplome su kruna uspješne školske godine i dodjeljuju se na završnoj svečanosti kojoj prisustvuju roditelji, staratelji i drugi zaslužni za rad te školske godine.

Maidin rad s BEŠ -om započeo je davne 2000. godine, kada je kao studentica slavenskih jezika i književnosti na sveučilištu Macquarie u Sydneyu preuzela ulogu predavača volontera. Kako nam priča, tada se rodila velika ljubav prema ovoj ustanovi i rad s djecom, koji nikada nije ugašen. I premda joj je redovito zanimanje sudski i usmeni tumač, rado se odazvala kada je prije dvije godine dobila drugu ponudu da preuzme mjesto predsjednika Školskog odbora.

– Međutim, moj uvjet je bio raditi kao profesor-predavač i mentor drugim predavačima, biti u stalnom kontaktu s djecom, što sam uvijek doživljavala kao privilegiju. Moja dva sina, Mak i Danis, također intenzivno pohađaju nastavu bosanskog jezika, pa iz prve ruke znam što je potrebno da im se privuče pažnja i motivira da nauče i što bolje prate predavanje, objašnjava Maida.

Održavanje veze sa zemljom podrijetla udaljenom više od 13.000 kilometara nije lako, ali, naglašava Vugdalić-Kulić, naša su djeca vrlo zrela i više nego dobro razumiju situaciju u kojoj se nalaze, kao i činjenicu da su  im baka i djed u vječnoj nostalgiji za rodnim mjestom, kao i nastoje da se što bolje uklope u Australiju.

– Mališani nesumnjivo uživaju u svojoj bilingulanosti, i neporecivosti da je Bosna i Hercegovina njihov neodvojivi dio, pa kroz dobro poznavanje bosanskog jezika osjećaju da na svoj djetinjast način usrećuju svoje roditelje, bake i djedove. U svom srcu, i to govorim iz prve ruke, bez imalo umanjene ljubavi prema Australiji, jer su nove generacije u 99% slučajeva rođene ovdje, njeguju duboku predanost svemu što je bosansko, pokazujući veliki interes za sve prošle i sadašnje događaje u BiH, naglašavajući koliko uživaju posjećujući zemlju porijekla svojih roditelja i činjenicu da njihovo dobro poznavanje bosanskog jezika, poznavanje kulture i tradicije otvara vrata za duži boravak tamo u budućnosti. Iz tog razloga, evidentno je da se naša djeca ne odmiču od svog identiteta, naprotiv, poštuju ga i vole, a roditelji zasigurno imaju veliki zadatak voditi ih i podržavati u ovoj pozitivnoj namjeri, a to je uloga roditelji u našim životima. Nakon toga, mi predavači dužni smo opravdati to povjerenje i djeteta i roditelja, njegovati njihovu ljubav prema identitetu, kroz zanimljiv, kvalitetan i sadržajan nastavni plan, ističe naša sugovornica.

image

Bosanska etnička škola Sydney / BEŠ

„Jedno je sigurno, Bosanska etnička škola će odgovorno nastaviti promovirati sve bosanske vrijednosti u Australiji, počevši od jezika, ljubavi prema knjizi, otvaranja male školske knjižnice, pisanja, organiziranja raznih natjecanja, sudjelovanja na kulturnim događajima, posjeta i suradnju s bh. medijima, podržavajući sve bh. organizacije u Australiji s pozitivnom porukom, u žarkoj želji i nastojanju da održi bliski kontakt s maticom Bosnom i Hercegovinom, vjerujući da je to pravi put, koji vodi našu djecu u čistiju budućnost bez zaborava što smo i što ćemo uvijek biti, s proširivanjem vidika za sva nova znanja. ”

Više informacija o Bosanskoj etničkoj školi možete pronaći ovdje.

Preuzeto: MojaBiH