Američki Bosanac Ado Jahić odnedavno je redovni član futsal reprenzentacije SAD-a, odnosno kako se to u Americi kaže ”Indor soccera”. Kako si postao reprenzentativac Amerike i objasni čitaocima medijske agencije BHDINFODESK iz Birminghama razliku između futsala i “Indor soccera”?

 

“Od aprila 2020. godine igram Indoor Soccer u St.Louis Ambush klubu koji se takmiče u “Major Arena Soccer Leaga” najvišem profesionlanm rangu u Americi.  Indoor Soccer se igra sa martinelama (slično kao u hokeju na ledu) s 5 igrača, plus 1 golman a golovi su malo manji neko na velikim terenima. Futsal je totalno drugačiji,  kao što znate igra se po sistemu 4+1 bez martinela i sa drugim pravilima. Skauti američke futsal reprenznetacije prepoznali su potencijal u meni i u aprilu ove godine pozvali me na futsal kamp u Dallas. Naravno, ti pozivi se ne odbijaju, prihvatio sam ga jer je to bio izazov da pokažem koliko zaista mogu. Moram reći da je konkurencija bila velika ali kada ste sigurni u ono što znate,  rezultat ne izostane. I od tada sam stalni član američke nacionalne futsal reprenzentacije.”

 

Kakve uslove ima američka futsal reprenzentacija, koliko često se okupljate i na kakvim sve turnirima igrate?

”Američka futsal reprezetacija ima zaista odlične uslove, sve je obezbijeđeno i o svakom detalju računa vodi nas stručni tim, moje je samo da dobro igram. Ove godine okupili smo se u aprilu u Dallasu, mjesec dana kasnije na Floridi, u junu smo bili u Portlandu, a nakon toga polovinom jula smo se pripremali u Bostonu. Prije dvije sedmice smo došli u Evropu, tačnije u Umag, na veliki internacionalni “UMAG Nations Cup”, gdje smo igrali protiv futsal reprenzentacija Slovenije, Češke, Francuske i Crne Gore. Ostvarili smo 5 pobjeda i 1 remi I osvojili prvo mjesto.  Naravno, na ovakvim turnirima i protiv renomiranih protivnika stičemo nova znanja i iskustva.”

 

U fudbalskim krugovima Jahić nije nepoznato ime, najljepšom sporednom stvari na svijetu se počeo baviti s 5 godina u Saint Louisu Bosnian Youth klubu koji je okupljao svu našu djecu. Tu je bio sedam godina i tada prelazi na viši nivo u MLS Academiju koji je najveći nivo za djecu u Americi, potom je postao postao član Saint Louis Scott Gallagher, a najbolje partije pružio je u timu Bradley Univerziteta iz Čikaga.

Prvi put pažnju  struke privukao je na US Soccer Education reprenzentativnom kampu u Denveru 2015. godine,  nakon toga zajedno sa još 11 mladih talenata pozvan je na reprenzenetativno okupljanje u Zenicu. Četiri dana provedana u kampu reprenzentacije  otvorila su mu vrata U-17 selekcije Bosne i Hercegovine, sa kojom je kasnije zabilježio još nekoliko nastupa.

“Tačno tako, to je jedno veliko iskustvo I moram reći da je projekat US Soccer Educetiona izuzetno važan za nase mlade fudbalere u Americi i koliko mi je poznato preko 30 perspektivnih fudbalera je zahvaljujući njihovim kampovima dobilo šansu da obuče dres reprenzentacije Bosne i Hercegeovine. Ja sam imao sreću da budem reprenzentativac kadetske i juniorske reprenzentacije i to mi mnogo znači jer ipak, bez obzira što živim u Americi, ja se osjećam kao Bosanac.”

 

 

Nakon kampa US Soccer Education na Floridi krajem 2018.  godine na kojem je bio i tadašnji trener Sarajeva Husref Musemić dobio si poziv da se pridružiš zimskim pripremama sarajevskog prvoligaša. Prošao si kompletne zimske pripreme ali nisi ostao u Sarajevu:

 

“Da, bio sam na kampu i na Floridi gdje sam pružio odlične partije koje je trener Husref Musemic vidio i onda je krenuo kontakt sa Sarajevom. Došao sam u Sarajevo i odradio čitave pripreme i odigrao 6 probnih utakmica. Tada je prvoligaš sa Koševa imao izuzetnu ekipu, te sezone su osvojili duplu krunu, i kada gledam s ove vremenske distance možda nisam trebao prihvatiti poziv u tom momentu jer je zaista bilo teško probiti se u prvi tim. Nažalost, iz tog ali i jos nekih razloga nije došlo do dogovora sa Sarajevom i nastavio sam put prema Bihaću i obukao dres Jedinstva. Iz grada na Uni nosim najljepše uspomene, publika me prihvatila i cijenila i zato ću njima i tom gradu uvijek biti zahvalan!”

 

Ipak odlučio si se se za povratak u Ameriku i sada si u nacionalnom dresu američke futsal reprenzentacije:

 

“Odigrao sam sezonu i po sa Jedinstovom i finansijska situacija u klubu je bila presudna da se vratim kući. Kada sam stigao, potpisao sam za St.Louis Ambush i dobio odlične finansijske uslove sa kojima mogu planirati moj daljnji život. Sa klubom imam ugovor do 2025, nova sezona nam počinje 25. novembra i svi naši mečevi bit će prikazani na ovdašnjim sportskim kanalima. Nastavit ću da vrijedno treniram i pružam odlične partije kako bih mogao ostati i dalje član futsal reprezentacija Amerike, jer obući dres jedne države koja ima preko 350 miliona stanovnika je velika čast za mene. Uz to, na ovaj način kroz fudbal, želim se zahvaliti Amerikancima koji su tokom rata pružili sigurno utočište mojoj porodici i meni. Iskreno se nadam da ću se sa američkom selekcijom  plasirati na 2024 FIFA World Cup (Svjetsko prvenstvo) u futsalu i želja mi je da se tamo susretnem sa našim hakerima iz Bosne I Hercegovine.

 

Namik Alimajstorović / BHDINFODESK