Velika kao ljubav – Bosanska škola u Australiji
U petak uveče, 9. decembra 2022. godine u baalskoj sali raskošnog hotela Novotel u Prestonu, u Melbourneu, održano je matursko veče 17. generacije maturanata Bosanske škole.
Zajedno sa svojim nastavnicima, roditeljima, drugim učenicima, brojnim gostima, zvanicama iz Viktorijanske škole jezika, državne institucije pod čijim okriljem se izučava među drugima i bosanski jezik, te sa ambasadorom Bosne i Hercegovine, gospodinom Kemalom Muftićem, maturanti su na veoma dostojanstven i svečan način obilježili kraj svog školovanja u Bosanskoj školi. U okviru svog redovnog srednjoškolskog obrazovanja u Australiji, oni su ove godine izabrali i bosanski jezik kao jedan od izbornih predmeta da bi osvojenim rezultatima mogli započeti svoje akademsko obrazovanje. Tako su maturanti iz dva centra u Melbournu – Noble Parka i Caroline Springsa, putem škole bosanskog jezika, održali posebne lične, tradicijske, jezičke i kulturološke veze sa Bosnom i Hercegovinom – domovinom njihovih roditelja i predaka. A ove godine 15 maturanata je ispratila Bosanska škola.
Zvanični dio programa otvorila je predsjednica Udruženja nastavnika i roditelja bosanskog jezika i Viktoriji, Aiša Hadžiahmetović, koja se, uz čestitke maturantima, u svom pozdravnom govoru zahvalila svima onima koji pružaju podršku školi. Posebna zahvalnost je upućena roditeljima učenika, čija je volja i ustrajnost da šalju djecu u bosansku školu inspirativna, jer ukazuje na ogromnost ljubavi koju gaje prema svojoj prvoj domovini – Bosni i Hercegovini i zbog čega su istinski heroji škole.
Svojim dolaskom iz Canberre, matursko veče uveličao je ambasador Bosne i Hercegovine za Australiju i Novi Zeland, gospodin Kemal Muftić, dodijelivši pohvale najboljim maturantima iz generacije 2021, a koje već tradicionalno šalje ambasada BiH. Prošle godine najbolje rezultate iz bosanskog jezika ostvarili su Aletić Ahmed, Purdić Sadžida i Smailbegović Hana. U svom obraćanju ambasador se osvrnuo na značaj njegovanja bosanskog jezika i između ostalog rekao:
„Bosanski jezik je nešto što njegujemo i moramo njegovati dok živimo. Imate poseban zadatak da gradite taj most koji je nevidljiv, ali koji je čvršći nego što vi mislite. Jezik je jedan od onih stubova na kojima mi stojimo i bez kojega ne bismo ni postojali.“
U ime Viktorijanske škole jezika prisutnima se obratio dr. Felix Siddell, istakavši važnost očuvanja jezičke posebnosti i identiteta u multikulturalnom australskom društvu.
Obratio se gostima sa par rečenica na bosanskom, izazvavši oduševljenje prisutnih, a u svom obraćanju učenicima je istakao: „Kada budete putovali u BiH bićete u stanju da pričate s ljudima, ne samo kao turisti, već I lokalci koji dobro poznaju historiju, kulturu I običaje svoje zemlje porijekla.”
A o svojim utiscima o samoj večeri, rekao je sljedeće: „Ovo je izuzetno veče uz snažno prisustvo muzike- sevdalinke, ali sam u nastupu violonistice prepoznao Vivaldija, prekrasno! Također sam posebno oduševljen najmlađom grupom učenika, njihovim nastupom, recitovanjem, glumom, doživljajem jezika, koji na taj način zadržavaju svoju kulturu.”
Prisutnima se obratio i glavni imam Islamskog centra „Deer Park”, profesor hafiz Halil Mehtić koji je ove godine pročitao nagrađeni literarni rad svoga unuka, a koji tematizira ljepotu i značaj bosanskog jezika.
Najbolji maturant iz prošle generacije govorio je o svojim iskustvima i vremenu provedenom u bosanskojn školi, i između ostalog je istakao:
„Bosanski jezik je veliki dio mog života i meni je bilo važno da učim o zemlji moga porijekla i sretan sam što sam imao priliku to učiniti kroz VSL.”
Nastavnice koje su izvele 17. generaciju maturanata bosanskog jezika Sada Makaš i Mineta Hadžiavdić dirljivim riječima su se obratile svojim učenicima i zaželje im sve najbolje u budućem školovanju uz amanet da i dalje njeguju i čuvaju bosanski jezik kao dio svog identiteta, da ga prenose budućim generacijama i tako spriječe njegovo nestajanje na ovim prostorima.
Nakon zvaničnih obraćanja i čestitanja uslijedio je umjetnički dio programa koji su oblikovali muzičari iz Melbournea, nastavnici, učenici i roditelji Bosanske škole. Nastavnica Aiša Hadžiahmetović predstavila se ovoga puta pričom „Leteći Holandez”, roditelj Mahir Zelenjaković je pročitao svoju pjesmu o ljepoti bosanskih gradova, a učenici mlađih razreda priredili su recitale „Velik kao dijete” i „Bosna, Bosnia”, koji su svojim recitovanjem i glumom izazvali ovacije i zarobili srca prisutnih.
Specijalni gosti bili su majstori sevdaha i sevdalinke gospodin Kadir Đulović, sazlija i bosanska pjevačka diva u Australiji Bediha Mušinović. Izveli su nekoliko sevdalinki, obučeni u tradicionalnu narodnu nošnju, priredivši tako i vizualnu senzaciju donoseći na tren dašak Bosne. Inače, program je otvorila kombinacijom violinske klasike i sevdaha Altijana Mostić, koja je diplomirala violinu na Victorian Colledge of the Arts.
Vrhunac maturske večeri bila bila je dodjela diploma i poklona maturantima, te zajedničko fotografisanje s roditeljima, nastavnicima i prijateljima.
Dobar dio večeri pripao je dodjeli zahvalnica i priznanja sponzorima škole, donatorima večeri i specijalnim gostima.
Kuriozitet je bio dodjela postuhumne zahvalnice rahmetli Amiru Bukiću, nedavno preminulom novinaru SBS radija u Australiji, koji je bio dugogodišnji istinski prijatelj bosanske škole, ne samo kroz podršku školi već i učestvovanjem u kreiranju ispita za maturante. Zahvalnicu su primile supruga Anu i kćerke Arina i Mirna.
A nastavnica Sada Makaš ove godine je proslavila važnu obljetnicu – 20 godina neprekidnog rada u Bosanskoj školi, što je također bilo popraćeno čestitkama i poklonima.
Sladeći se specijalnom „maturantskom” tortom, koju je na poklon svima donijela aktivistica u zajednici Senada Ekić, i uz muziku, pjesmu i ples, vođeni repertoarom muzičara Admira Tokića i uz glas slavuja Bedihe Mušinović, svi prisutni su se zabavljali do kasno u noć.
Bilo je to veče koje će se dugo pamtiti. U atmosferi međusobnog poštovanja i zahvalnosti Bosanska škola u Viktoriji je pokazala i ovoga puta lice velike ljubavi prema Bosni u plemenitoj ideji povezivanja kultura Australije i Bosne i Hercegovine.
Piše: Aiša Hadžiahmetović
Fotografije Semre Makaš: Škola bosanskog jezika u Viktoriji svečano obilježila matursko veče 17. generacije maturanata VCE Bosnian
Izvor: BHInfo Desk