Mnogi Bosanci i Hercegovci širom svijeta imaju uspješne karijere u raznim branšama, a jedan od svjetlijih primjera je sigurno Mirsada Jakupović, koja je u prethodne 32 godine prošla put od izbjeglice iz Sanskog Mosta do nevjerojatnog uspjeha u Kanadi.

Jakupović je prije 32 godine bila primorana da napusti svoj rodni grad, a danas vodi cijeli odjel tvrtke Marsh, globalnog lidera u brašni brokerskih usluga, u Vancouveru.

Rođena je 1980. godine u Sanskom Mostu, a već 12 godina kasnije, u Bosni i Hercegovini je počeo rat. Na samom početku razgovora, ispričala je kako je izgledalo njeno djetinjstvo, koje je obilježeno početkom rata u BiH. Dalje je rekla da je njena porodica bila primorana da napusti Sanski Most.

Dalje su, kako je rekla, došli u Hrvatsku te nakratko u Sloveniju, da bi se ponovo vratili u Zagreb, gdje su proveli šest mjeseci.

Kada se porodici u Zagrebu pridružio otac, vrijeme je bilo da se krene dalje u Europu, odnosno u svijet, prema njihovom iskustvu.

“Kada se moj otac nama pridružio, tražili smo da idemo u Njemačku, Austriju ili Italiju, jer smo željeli da budemo što bliže Bosni da se možemo vratiti kada se rat završi. Međutim, rekli su nam da su u tim zemljama primili veliki broj izbjeglica iz naše zemlje, te da ih više ne primaju. Dali su nam priliku za Kanadu, koja je tada prihvatala 10.000 bosanskih izbjeglica. Mi smo prihvatili i jedino što smo mogli birati bilo je da li ćemo u engleski ili francuski dio Kanade”, priča nam Jakupović.

Podijelila je i šaljivu priču kako su samo željeli izbjeći Vancouver, jer je bio na zapadnoj strani Kanade koja je za njenu porodicu tada bio “kraj svijeta.” Sreća je željela da baš odu u ovaj kanadski grad, iako ona sada kaže da je sretna zbog toga.

“Moglo je biti puno gore, mogli smo da ne preživimo, ali tada je nama Vancouver bio strašan”, kaže Jakupović.

Po dolasku u Kanadu, dočekao ih je neobičan prizor kojeg tada nisu mogli ni zamisliti.

“Po slijetanju na zračnu luku i otvaranju vrata kako bi izašli nakon svih kontrola, samo se sjećam bliceva, novinara, fotografa i snimatelja. Mi smo bili među prvim izbjeglicama koje su stigle u Vancouver iz BiH i Kanađanima je situacija u našoj zemlji bila strašna za gledati i čuti, pa su nas htjeli dočekati i imati tu prvu priču od nekoga ko je tamo bio”, priča Jakupović i ističe da je njena porodica bila posebno zanimljiva medijima, djelimično jer je njena mama znala engleski jezik.

Kaže da je njenim roditeljima bilo teško što su bili na socijalnoj pomoći, pa su brzo pronašli poslove i iselili se iz centra za prihvatanje izbjeglica. Zbog toga, kako nam je ispričala, njena je porodica bila još zanimljivija lokalnim medijima.

“Nakon godinu dana su nas ponovo našli i radili priču o tome kako smo se snašli. Tada smo bili u medijima i bili smo istaknuti kao primjer integracije izbjeglica u kanadsko društvo”, priča Jakupović.

Nakon nekoliko godina, rat u BiH je stao, a njena porodica željela se vratiti nazad u BiH.

“Već 1996. godine smo počeli planiranje povratka nazad u BiH, a ja sam planirala upisati ekonomski fakultet u Sarajevu ili Zagrebu. Moj otac je prvi otišao nazad kući 1996. godine, a mi smo u naredne dvije godine trebali da se preselimo kao porodica”, kaže nam Jakupović.

Međutim, otkrila je da je nju bilo strah da će u BiH opet doći do eskalacije i novog rata, te da će opet morati krenuti od nule. Zbog toga je odlučila, pa uspjela, nagovoriti roditelje da ona, tada s nepunih 18 godina, ostane u Kanadi.

Upisala je ekonomski fakultet čak je dobila i priliku koju nije očekivala.

“Kada sam bila treća godina fakulteta, dobila sam priliku da semestar provedem u Japanu, što je meni bilo nevjerojatno. Mislila sam da nemam priliku kao ‘Mirsada iz Bosne’ i čak nisam nikome, pa ni roditeljima, rekla da sam aplicirala. Kada sam vidjela da sam priliku dobila, nisam mogla da vjerujem. Provela sam semestar u Koshiru i tamo sam upoznala njihovu kulturu”, ispričala je Jakupović.

Po povratku nazad u Kanadu i završetku fakulteta, sjetila se svog sna iz djetinjstva da ‘radi u velikom gradu i velikoj staklenoj zgradi’, pa se htjela zaposliti u financijskom sektoru. Brokerske usluge i osiguranje, kaže, nije ni razmatrala, do jednog razgovora s prijateljicom.

“Mislila sam da ću tu biti samo dok ne odlučim šta stvarno želim, ali sam vidjela koliko je ta industrija sveobuhvatna i koliko utječe na svijet. Počela sam kao asistent asistentima, pa sam krenula napredovati. Redom sam bila asistent, junior broker, pa broker, a 2017. godine sam dobila priliku da vodim tim brokera. Kroz to sve sam došla do mjesta asistenta potpredsjedniku, pa mjesta potpredsjednice i senior potpredsjednice, a nedavno mi je ponuđeno da vodim cijeli odjel firme Marsh u Vancouveru” kaže ova uspješna poslovna žena.

Za kraj razgovora, Mirsada Jakupović kaže da je uvijek stavljala akcent na trud i rad, ali i da je njeno porijeklo iz BiH, kao i činjenica da u njenoj branši dominiraju muškarci, uvijek služilo kao dodatna motivacija za dostizanje uspjeha.

Izvor: Klix.ba