Engleski Hertfordshire bio je domaćin 25. jubilarnim susretima bosanskih škola u Velikoj Britaniji, održanim 8. juna pod okriljem organizacije Bosnia UK Network. Ovaj značajan događaj okupio je bosanske škole iz različitih dijelova zemlje, uključujući škole iz Hertfordshirea, Coventrya, Derbyja, Londona (Victoria) i Birminghama, ali i više od 300 Bosanaca i Hercegovaca.

Ispred domaćina i pokrovitelja događaj su otvorili Zaim Pašić, predsjednik Bosnia UK Networka i dr. Emina Elkazović, sekretar BH udruženja Hertfrdshire koji su prisutnima poželjeli dobrodošlicu. 

NJ.E. Osman Topčagić, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, je prisustvovao događaju i u svom obraćanju istakao važnost ovakvih susreta za očuvanje bosanskog jezika i kulture te izrazio zahvalnost zemlji domaćinu za kontinuiranu podršku koju Velika Britanija pruža BiH i iseljenicima. Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Hertsmerea Alpha Collins, pukovnik David Williams kao izaslanik kralja Charlesa, glavni imam za UK Sedin ef. Šahman te magistrica bosanskog jezika Amela Isanović, koja je za ovu priliku doputovala iz Švedske.  

U fokusu susreta bila je važnost očuvanja bosanskog jezika i njegovanje identiteta. Djeca iz svih škola pokazala su zavidno znanje kroz recitacije, pjesme i plesne nastupe, demonstrirajući snažnu povezanost sa svojom domovinom. Članovi KUD-a Fahira Hasedžić dodatno su obogatili program sa nekoliko folklornih koreografija, donoseći duh Bosne i Hercegovine u Veliku Britaniju.

Sedin ef. Šahman, glavni imam UK, koji je istovremeno i nastavnik maternjeg jezika, u svom nadahnutom govoru je pružio punu podršku mreži Bosnien UK Network, u ime Islamske zajednice UK i džemata. 

Magistrica bosanskog jezika i autorica knjiga koje promovišu bosansku tradiciju, Amela Isanović, podijelila je svoje impresije o događaju: 

 “25. susreti dopunskih bosanskih škola Velike Britanije bila je prilika za razmjenu ideja i kontakata, za podršku, ali i potvrdu da nas bosnoljublje čini i boljim i jačim. Uživah u predivnom danu, ogromnom i džometnom dočeku, ali još više u razgovoru i susretima s djecom i našim Bosancima i Hercegovcima. Ovi ljudi su me oduševili svojim radom i trudom. Nemoguće je reći ko je bio slađi i uigraniji. Pjesme, igre i recitali, sve nadahnuto domovinom. Predivno iskustvo, koje nosim iz Engleske, grijat će me dugo uvjerenjem da ‘Bosne će biti dok je Bosne u dječijim srcima’.” 

Pored svih izazova, uspjeli smo da u kontinuitetu održimo rad bosanskohercegovačkih dopunskih škola više od dvije i pol decenije i das ponosom obilježimo srebrni jubilej, 25. susret bosanskohercegovačkih škola u Velikoj Britaniji.

Čestitamo BH udruženju Hertfordshire na izvanrednoj organizaciji koja je zaista bila na visokom nivou, a gosti su imali priliku da se počaste jelima koje su pripremile domaćice iz Hertfordshire-a.