Zakon o kulturnim pravima pripadnika naroda bivše Jugoslavije je pripremljen u koaliciji i obuhvata Albance, Bošnjake, Crnogorce, Hrvate, Makedonce i Srbe koji žive u Sloveniji.

Nakon duže od dvadeset godina nastojanja da se na sistemskom nivou riješi pitanje položaja naroda sa područja bivše zajedničke države, juče je u Državnom parlamentu Republike Slovenije usvojen Zakon o kulturnim pravima pripadnika naroda bivše Jugoslavije.

Nakon odbijanja prijedloga za raspisivanje konsultativnog referenduma u aprilu, Državni parlament (DP) je usvojio zakon o ostvarivanju kulturnih prava pripadnika naroda bivše Jugoslavije. Zakon predviđa da se finansiranje kulturnih programa prenosi na Ministarstvo kulture. Poslanici su zakon usvojili sa 50 glasova za i 27 protiv.

U drugom čitanju zakon je usvojen početkom aprila, ali je prije konačne odluke DP morao da se izjasni o prijedlogu za raspisivanje konsultativnog referenduma, koji je predložila stranka NSi. Međutim, DP nije prihvatio prijedlog krajem aprila.