Svega desetak kilometara od Višegrada u mjestu Međeđa, biznismen Halil Gegić koji živi i radi u SAD-u podiže turistički kompleks u koji već dolaze gosti iz različitih dijelova svijeta.

Neki od njih su na proputovanju svraćali u motel Panorama Resort koji je Gegić izgradio prije nekoliko godina, privučeni nevjerovatnom ljepotom prirode uz samu obalu Drinskog jezera, a danas ovdje dolaze namjenski, na obale Drinskog jezera gdje je ambijent savršen, smještaj luksuzan i udoban, a sadržaji raznovrsni.
Priča o Halilu Gegiću koji je u svom rodnom kraju podigao pravi “raj na zemlji” iz ugla onih koji ga poznaju je zapravo ostvaren američki san.

Američki san

Prognani Višegrađanin, po zanimanju mehaničar, odlučio je prekinuti teški postratni period u kojem se mnogi nisu snašli i život nastaviti u Americi. Njegovi poznanici pričaju da je u obećanoj zemlji počeo skupljajući limenke, dok danas u posjedu ima nekoliko firmi koje zapošljavaju na stotine radnika.

Prije desetak godina investirao je u rodni kraj Međeđu kod Višegrada, praveći motel sa bazenom u koji je uložio nekoliko miliona maraka. Nalazi se odmah u blizini mosta na izlazu iz Međeđe, smješten uz magistralni put Sarajevo-Višegrad, a Panorama Resort u svom sastavu danas ima još hotel na samoj obali jezera čije je opremanje u završnoj fazi, udobne bungalove raspoređene na cijelom području oko jezera sa prekrasno uređenim stazama od prirodnih materijala, potpuno rekonstruisanu i uređenu obalu, restoran I caffe bar na vodi kakvog nema u blizini.

Panorama Resort koji je smješten na relaciji između Goražda i Višegrada, a od Međunarodnog aerodroma u Sarajevu udaljen svega 68,1 kilometar samo proteklih nekoliko dana posjetili su turisti iz cijele Bosne I Hercegovine, ali i Srbije, Austrije, Poljske, Švicarske, Njemačke i drugih zemalja. Uživali su u savršenom turističkom doživljaju, izletima jezerom, vodenim sportovima, ukusnim domaćim specijalitetima i netaknutoj prirodi, a neki od njih proveli su vrijeme u savremeno opremljenom fitness centru i zatvorenom bazenu.

Novi projekti

Kažu da je ipak najljepši pogled sa terase motela na prelijepu Drinu koji boravak ovdje čini jedinstvenim, posebno kad je na meniju pastrmka iz ribogojilišta koji je u sastavu kompleksa i u kome se uzgajaju ogromne količine ribe.

Turistički kompleks u Međeđiveć je postao prepoznatljiv po svom luksuzu, udobnosti, ljepoti i sadržajima, iako se i dalje neprestano gradi. Ovaj vrijedni poduzetnik u svom rodnom kraju planira uraditi još mnoge projekte. Farmu i pčelinjake već je podigao, a čekaju ga novi poslovni poduhvati.

Svako ko jednom boravi ovdje, poželi da se ponovo vrati. Sezona u Međeđi kod Višegrada je tek počela, a kažu da su ovog ljeta spremni za turiste iz cijelog svijeta.

Preuzeto: klix.ba