Na svibanjskom sastanku Diaspora Online Check-Ina održanom 06.05.2021. godine,  pored predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH-Sektora za iselejništvo, bili su prisutni i predstavnici i-Platform (Švicarska / BiH), SBHUD – Saveza bosanskohercegovačkih udruga u Danskoj; BiH akademici iz Danske i Udruženje privrednika “Bosnische Unternehmervereinigung-BUV” iz Austrije.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH izvijestili su prisutne o aktivnostima koje Ministarstvo trenutno provodi, između ostalog, o trodnevnoj obuci za koordinatore dijaspore, pripremi treće konferencije dijaspore o turizmu koja će se održati 22. lipnja 2021. godine i pripremu tematskog skupa vezanog za privlačenje investicija iz dijaspore u lokalnim zajednicama.

Predstavnici organizacija bh. dijaspore prisutnima su podijelili informacije o svojim aktivnostima koje provode ili planiraju provesti u narednom razdoblju. Predstavnik Saveza bosanskohercegovačkih udruga u Danskoj naveo je aktivnosti na kojima trenutno rade, između ostalog, istaknuo je njihovu podršku u pripremi Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Predstavnica BUV-a iz Austrije istakla je da njezina organizacija u Austriji radi na umrežavanju biznismena iz Austrije porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Nikola Burić iz i-platforme Švicarska izvijestio je o svom sudjelovanju na Drugoj biznis konferenciji D4D s naglaskom na poljoprivredu koja će se održati 19. svibnja 2021. godine. godine.

U raspravi je istaknuto da se digitalni radni prostor ne koristi dovoljno te da bi organizacije trebale biti motivirane da više koriste mural, alat za umrežavanje i razvoj suradnje, održavajući kontinuitet suradnje.

Više o muralu na:

https://app.mural.co/t/diasporabihdigitalworkspace3599/m/diasporabihdigitalworkspace3599/1593763623387/fddb3714381c585641bbc75533dd770d29dab4ad

U vezi s realizacijom zaključaka s prethodnog sastanka, razgovaralo se o inicijativi za formiranje radne skupine koja bi radila na poboljšanju ekonomske potpore investitora iz dijaspore gospodarskom razvoju lokalnih zajednica.

Pozivamo organizacije iz dijaspore koje su zainteresirane za proaktivni rad na izgradnji partnerstava, razmjeni ideja, razvoju i provedbi zajedničkih projekata da se pridruže ovoj inicijativi.

Sljedeći sastanak Diaspora Online Check-in održat će se u četvrtak, 3. lipnja 2021. godine. godine u uobičajenom terminu od 16,00 do 17,00 sati.