На мајском Diaspora Online Check-In састанку одржаном 06.05.2021. године, поред представника Министарства за људска права и избјеглице БиХ – Сектора за исељеништво присуствовали су представници и-платформ (Швицарска/БиХ), СБХУД – Савеза босанскохерцеговачких удружења у Данској; БиХ Академици у Данској и Удружења привредника “Bosnische Unternehmervereinigung- BUV” из Аустрије.

Представници Министарства за људска права и избјеглице БиХ су присутне информисали о актуелним активностима које тренутно реализује Министарство, између осталог, о тродневној обуци за кординаторе за дијаспору, припреми треће конференције дијаспоре на тему туризма која ће се одржати 22.06.2021. године и припреми тематског скупа везаог за привлачење инвестиција из дијаспоре у локалне заједнице.

Представници организација бх. дијаспоре су са присутнима подијелили информације о својим активностима које проводе или планирају да реализују у наредном периоду. Представник Савез босанскохерцеговачких удружења у Данској је навео низ активности на којима тренутно раде, између осталог, је истакао њихову подршку у припреми Конгреса Свјетског савеза дијаспоре БиХ.

Представница BUV из Аустрије је истакла да њена организација у Аустрији ради на умрежавању привредника из Аустрије чије је поријекло из Босне и Херцегодине.

Никола Бурић из и-платформ Швajцарска је информисао о свом учешћу на Другој бизнис конференцији Д4Д са фокусом на пољопривреду која ће се одржати 19.05.2021. године.

У дискусији је истакнуто да дигитални радни простор мурал није довољно искориштен и да треба мотивисати организације да више користе мурал, алат за умрежавање и развијање сарадње, одржавање континуитета сарадње.

Више о муралу на:

https://app.mural.co/t/diasporabihdigitalworkspace3599/m/diasporabihdigitalworkspace3599/1593763623387/fddb3714381c585641bbc75533dd770d29dab4ad

Везано за реализацију закључака са предходног састанка, дискутовало се о покренутој иницијативи за формирање радне групе која би радила на унапређењу економске подршке инвеститора из дијаспоре привредном развоју локалних заједница.

Позивамо организације у исељеништву које су заинтересоване за проактиван рад у градњи  партнерстава, размјени идеја,  изради и реализацији заједничких пројеката да се придруже овој иницијативи.

Наредни Diaspora Online Check-In састанак ће се одржати у четвртак 03.06.2021. године у уобичајеном термину од 16,00 – 17,00 сати.