U okviru projekta „Dijaspora za razvoj” održana je terenska posjeta općinama Ključ, Prijedor i Sanski Most, kako bi se predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade Švicarske i UNDP-a BiH upoznali o dosadašnjim aktivnostima projekta.

U općini Ključ otvoren Ured za dijasporu     

U općini Ključ svečano je otvoren Ured za dijasporu, kao jedna od aktivnosti koje provodi ova općina u sklopu projekta “Dijaspora za razvoj”. Ovom prilikom prisutnim su se obratili Kemo Sarač, pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice, Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske, Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a i Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ ističući značaj i ulogu dijaspore za razvoj Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministrice u Sektoru za iseljeništvo Kemo Sarač čestitao je predstavnicima Općine Ključ na otvaranju Ureda i zaželio im uspjeh u radu. Istakao je da je, otvaranjem Ureda, lokalna zajednica, zapravo, prepoznala kapacitete koje dijaspora ima i odaslala jasnu poruku da želi  posvetiti veću pažnju saradnji sa dijasporom, nego što je to do sada bio slučaj.

Osnovni cilj Ureda za dijasporu je uspostavljanje sistematizirane komunikacije i saradnje sa bh. građanima koji žive i rade van BiH, kao i unaprjeđenje  komunikacije sa drugim jedinicama lokalne samouprave, Sektorom za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i drugim institucijama. Između ostalog, Ured za dijasporu će imati i zadatak da koordinira prilikom organiziranja posebnih događaja za dijasporu i radi na promociji projekata javno-privatnog partnerstva u lokalnoj zajednici iz različitih oblasti.

U okviru projekta “Dijaspora za razvoj” u Sanskom Mostu i Prijedoru zaposleno 47 osoba        

Prilikom posjete opštini Prijedor delegacija je posjetila uspješne firme i investitore iz dijaspore: Austronet i Cromex i razgovarala sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem o realizaciji aktuelnih projekata u sklopu projekta D4D na području grada Prijedora.

Gradonačelnik je naglasio značaj realizacije ovakvih projekata za lokalnu zajednicu i Bosnu i Hercegovinu u cjelini, i izrazio žaljenje zbog suspenzije svih daljnjih projekata na teritoriji Republike Srpske zbog Odluke Vlade Republike Srpske o povlačenju iz projekta “Dijaspora za razvoj”. U kontekstu toga, izrazio je svoju spremnost za daljnju saradnju po svim pitanjima, a naročito kada je riječ o dijaspori i istakao da će nastojati da informiše nadležne institucije o tome koliko je projekat “Dijaspora za razvoj” do sada doprinio razvoju lokalne zajednice i da se u skladu s tim koriguje i Odluka Vlade koja je donesena.

Kompanija „Austronet“ proizvodi mreže za različite potrebe, odnosno reklamne mreže za teniske terene, te zaštitne mreže u građevinarstvu. Kompanija sarađuje s velikim građevinskim brendovima u svijetu i izvozi 97% ukupne proizvodnje. Trenutno je u firmi uposleno oko 90 osoba, a više od polovine su žene. Firma Cromex, koja djeluje u metalnoj industriji, sa trenutno zaposlena 34 radnika, čak 80 posto svojih proizvoda plasira na tržišta Švicarske, Njemačke, Austrije i Italije.

U općini Sanski Most delegacija je posjetila firme CNC Lab i GAT d.o.o. koje u okviru projekta D4D realiziraju aktivnosti na prijenosu znanja i vještina iz dijaspore, kao i uvođenju novih tehnologija čime doprinose unaprjeđenju konkurentnosti u BiH i stvaranju novih radnih mjesta.

CNC Lab i GAT d.o.o. su osnovane uz pomoć ljudi iz dijaspore i izrasle su u renomirane firme u metaloprerađivačkom sektoru koje gotovo ukupan proizvodni asortiman plasiraju na inostrano tržište. U firmi CNC Lab, u cilju unaprjeđenja kvaliteta radne snage, program obuke radnika je završilo 15 nezaposlenih osoba, od kojih je deset zasnovalo radni odnos.

Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade Švicarske i UNDP su održali sastanak sa Farisom Hasanbegovićem, načelnikom općine Sanski Most, na kojem je razgovarano o  pitanju saradnje sa dijasporom i značaju realizacije projekta “Dijaspora za razvoj” za lokalnu zajednicu. Općina Sanski Most je odavno prepoznala dijasporu kao ogroman potencijal i usmjerila je svoje aktivnosti na projekte povezivanja dijaspore sa  razvojem lokalne zajednice.

Terenska posjeta partnerima u ove tri općine pokazala je da se projekat D4D uspješno realizira, a uspješni primjeri posjećenih firmi, koje i dalje razvijaju i otvaraju nova radna mjesta, su konkretan rezultat nastojanja Vlade Švicarske da pomogne BiH.