Jedna od tradicionalnih godišnjih aktivnosti koje organizira krovna bosanskohercegovačka organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu (BH UK Network) jeste “Skup bosanskohercegovačkih dopunskih škola u Velikoj Britaniji”.

Domaćin ovogodišnjeg skupa bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji bit će bosanskohercegovačka asocijacija Hertfordshire. I ove godine, kao i prethodnih, pripreme oko organizacije još jednog tradicionalnog skupa bh. dopunskih škola su uveliko u tijeku. Vrijedni volonteri svakodnevno planiraju kako na dostojan način dočekati goste iz različitih krajeva Velike Britanije. Međutim, ovaj skup će biti poseban s obzirom da se radi o jubilarnom 20. skupu, te prvi put svoje prisustvo su potvrdili predstavnici bh. vlasti. Do sada su prisustvo potvrdili predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te predstavnici Ambasade BiH u Londonu. Također, poziv je upućen i gospodinu Adilu Osmanoviću, ministru civilnih poslova BiH. BH UK Network je godinama kroz pismenu korespondenciju pokušavao da ukaže na važnost očuvanja institucija koje se bore za očuvanje našeg jezika i kulturnog identiteta od zaborava.

Ovaj skup godinama je postajao sve veći, pa je vjerovatno najveći skup Bosanaca i Hercegovaca koji žive na Ostrvu i kojima je ovo jedinstvena prilika da se vide i osvježe stare uspomene i sklope nova prijateljstva. Vjerovatno će zvučati pristrasno, ali mnogi se slažu da najveći utisak uvijek ostave naša djeca i omladina. Kroz bogati kulturno – zabavni program vidiljiv je njihov trud i želja da što bolje nauče izgovarati bosanski jezik i prezentovati naučeno. Posmatrajući ih iz godine u godinu, slušajući ih kako recituju i pjevaju naše pjesme, te pričaju našim jezikom, zaključujemo da trud ipak nije uzaludan.

Predsjednik “Bosnia UK Networka” i učitelj bosanskog jezika u dopunskoj školi Hertfordshire Sabit Jakupović ističe da je u početku interesiranje za dopunskim školama bilo veoma veliko. Postojalo je čak jedanaest škola širom Velike Britanije. Iako je danas broj škola smanjen, njihove aktivnosti traju kontinuirano još od 1993. godine.

Prva škola na bosanskom jeziku otvorena je u prostorijama Ambasade BiH u Londonu, ratne 1993. godine. Iz te se škole kasnije stvaraju još dvije dopunske škole, BHCUK (Victorija) London i BIHCAH (Borehamwood) Hertfordshire. Nekada su dopunske škole na bosanskom jeziku postojale u jedanaest engleskih gradova, a danas, na veliku žalost, radi samo šest škola (London, Hertfordshire, Derby, Coventry, Birmingham i Manchester). Sama činjenica da je nekad postojalo jedanaest škola govori da je u početku odziv bio jako dobar. Dobijanjem britanskog državljanstva, ali i izostanku pomoći nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, opada i interesiranje naših ljudi za dopunskim školama. Pohađanje škole nije samo opismenjavanje, ono je istovremeno i socijalni faktor jer pomaže djetetu da se upoznaje sa svojim vršnjacima i da ima svijest o pripadnosti jednoj zajednici. Izučavanje maternjeg jezika omogućava lakšu komunikaciju s prijateljima i rodbinom u našoj domovini.

Vjerujemo da se jubilarnom susretu raduju ne samo djeca već i roditelji, volonteri i gosti koji će sigurno uživati u bogatom programu, mirisima naših neuništivih ljiljana, uzdasima, slikama bh. gradova, muzici, sevdalinkama, fesovima i dimijama. S obzirom da se svake godine granice organizacije i okupljanja pomjeraju u pozitivnom smislu, ne sumnjamo da će i ovogodišnji jubilarni susret donijeti nova prijatna iskustva i iznenađenja.

Niko ne može uništiti našu kulturu, tradiciju, jezik i običaje….

TEKST PREUZET SA STRANICE BH UK NETWORK