Potrebna je intenzivnija suradnja, posebice jer Švedska trenutno predsjedava Vijećem EU, istaknula je veleposlanica Elvira Dilberović

Švedski parlamentarci i predstavnici privrednika bosanskohercegovačkog porijekla posjetili su Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Stockholmu i tom prilikom susreli se s veleposlanicom Elvirom Dilberović.

Naime, krajem 2022. godine održani su izbori u obje ove zemlje, a nakon dugo vremena došlo je do promjena u sastavu švedske vlade. Naredne četiri godine u sklopu švedskog parlamenta u odlučivanju će sudjelovati tri parlamentarca iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o Denisu Begiću (S), Azri Muranović (S) i Dženanu Čišiji (S).

Oni su s veleposlanicom Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj Elvirom Dilberović i predstavnicima Udruženja bh. privrednika u Švedskoj, Nazifom Hasanovićem i Mehom Kapom, razgovarali o političkoj i ekonomskoj suradnji Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj.

Veleposlanica Dilberović je tom prilikom zahvalila švedskim parlamentarcima na svemu što su učinili i što će u budućnosti učiniti za našu zemlju.

– BiH i Švedska nemaju otvorenih pitanja, ali je potrebna intenzivnija suradnja kako bi se unaprijedila i politička i gospodarska suradnja, s posebnim osvrtom na činjenicu da Kraljevina Švedska trenutno predsjedava Vijećem Europske unije, istaknula je Dilberović.

O promjenama u sastavu švedske vlade govorio je Denis Begić.

– Bez obzira na promjene u sastavu vlade, oni i dalje ostaju naklonjeni i daju snažnu podršku BiH na putu ka EU integracijama. Jedino se iz partije SD nisu složili s podrškom za kandidatski status BiH u EU, rekao je Begić.

Predstojeće razdoblje je izuzetno važno za ekonomiju, dodala je Azra Muranović.

– Šveđani Zapadni Balkan upravo sada vide na drugačiji način u geopolitičkom smislu, naglasila je Muranović.

S obzirom da se Europska unija trenutno nalazi pred povijesnim izazovima, te da je invazija na Ukrajinu donijela ekonomske probleme gotovo svim zemljama, jačanje i suradnja bh. gospodarstvenicima s gospodarstvenicima iz Kraljevine Švedske mogla bi biti od velike važnosti za obje zemlje.

Prisutni su se složili da Udruga privrednika na čelu sa Nazifom Hasanovićem može biti snažan oslonac gospodarstvenicima ovih zemalja, jer je od svih skandinavskih zemalja Švedska lider po ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, ranije je u Švedskoj bilo pokušaja okupljanja bh. gospodarstvenika te djelovati jedinstveno i raditi na povezivanju sa švedskim gospodarstvenicima, no nije se otišlo dalje od početka. Udruga bh. privrednika u Švedskoj (Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige – BHNS) nastalo je na inicijativu veleposlanice Elvire Dilberović, koja je 18 mjeseci radila na ideji i realizaciji osnivanja ove udruge, koja je službeno predstavljena u rujnu 2022. godine. Udruga se temelji na umreženosti bh. gospodarstvenika i gospodarskih subjekata u Švedskoj, kao i na intenzivnoj suradnji s gospodarstvenicima iz BiH. Fokus udruge je na privlačenju investicija iz Švedske u BiH, kako bh. gospodarstvenika, tako i švedski investitora.

Preuzeto sa: MojaBiH