U okviru treće komponente projekta „Dijaspora za razvoj“ (D4D), koju je implementirao UNDP, podržana je inicijativa s fokusom na prijenos znanja i vještina dijaspore u privatnom sektoru s ciljem maksimiziranja doprinosa dijaspore ekonomskom razvoju BiH, uvođenju novih tehnologija, unapređenju konkurentnosti, rastu tržišta, poslovnoj ekspanziji, povećanju investicija, te stvaranju novih radnih mjesta u BiH.

Ukupna bespovratna sredstva po Javnom pozivu, koji je raspisao UNDP tijekom 2018. godine su iznosila 470.000 USD a podržane su 34 bh. kompanije iz različitih sektora poput metalnog, drvnog, tekstilnog, IKT i drugih, te je preko 280 ljudi steklo nova znanja i vještine od predstavnika dijaspore iz 10 zemalja. Kao rezultat ove inicijative, zaposleno je 156 osoba.

S obzirom na to da je završena implementacija projekta podržanih kroz Javni poziv UNDP-a za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prijenosa znanja i vještina dijaspore u privatni sektor – u nastavku je nekoliko uspješnih priča.

  • Implementator aktivnosti u okviru D4D projekta: International University of Sarajevo

Suradnja dijaspore, akademske zajednice i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini kroz prijenos znanja i vještina- video pogledajte ovdje.

  • Implementator aktivnosti u okviru D4D projekta: FTM d.o.o. Novi Travnik

Primjer uspješne suradnje bh. dijaspore i realnog sektora – Kompanija FTM d.o.o. Novi Travnik jedna je od 30 domaćih kompanija koja je kroz projekt “Dijaspora za razvoj” dobila priliku da unaprijedi svoje poslovanje i konkurentnost na EU tržištu. Zahvaljujući aktivom učešću predstavnika bh. dijaspore iz Austrije i njihovom prijenosu znanja i vještina na radnike FTM-a, unaprijeđena je proizvodna linija za izradu protupožarnih vrata i prozora po SCHUCO metodologiji, te je dodatno zaposleno 12 novih radnika.

Kako se kompanija iz malog mjesta kao što je Novi Travnik, uspjela probiti na austrijsko tržište, te kako je suradnja bh. dijaspore i realnog sektora u našoj zemlji rezultirala otvaranjem duplo većeg broja novih radnih mjesta u ovoj kompaniji, nego što je to bilo prvobitno planirano, pogledajte na ovom linku.

  • Implementator aktivnosti pod nazivom “D4D StartUps” u okviru D4D projekta: INTERA TP Mostar

Nekoliko uspješnih primjera suradnje dijaspore s mladim poduzetnicima u BiH, kroz prijenos znanja i vještina možete pogledati ovdje.