Senada Ekić je prisutna u mnogim sferama društvenog života bosanskohercegovačke zajednice ne samo Melbourna i Viktorije, nego i cijele Australije. Ona je neumorna aktivistica u bosanskohercegovačkoj zajednici, dugogodišnja predsjednica Glavnog odbora KUD-a „Dukat“, glas pozitivne akcije, volonterizma, pomoći i potpore, kako za starije, tako i za mlađe generacije. Kada je u pitanju njen profesionalni rad Senada Ekić radi kao Communuty Project Leisure Officer pri organizaciji ACCS – Australijsko hrvatskim društvenim uslugama.

Volonterska pomoć koju Senada Ekić pruža naročito starijim licima, je samo jedan od šešira koje nosi. Ona je aktivna članica Udruge žena pri ABIC-u Deer Park (Australijski Bosanski Islamski Centar), koja je organizirala brojne akcije pomoći u džamiji. Ipak, Senadin angažman je mnogo širi kroz Udrugu “Cvijet Srebrenice 8372”, koja već godinama na poseban način obilježava 11. juli i daje snažan pečat počasti preminulim žrtvama genocida i njihovim obiteljima, kao i njegovanju kulture sjećanja.

Ipak, u bosanskohercegovačkoj zajednici Senadu prije svega prepoznaju kao predsjednicu Glavnog Odbora KUD-a “Dukat” koji širom Australije pronosi ljepotu kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

“KUD “Dukat” je moja usvojena beba koja napreduje uz pomoć svih onih koji su bili uključeni u njen rad od prvog dana, pa do danas. “Dukat” je taj neki zabavni dio života u zajednici, radost svih nas, najveće tijelo kojim možemo pokazati taj dio naše kulture”, kaže gospođa Ekić.

Senada Ekić je dobila mnoga priznanja i nagrade, a tu su nove nominacije općine Brimbank za ovu godinu. “We are Brimbank Awards” je nagrada koja slavi postignuća pojedinaca i organizacija, koji su dali značajan doprinos zajednici Brimbank.

I sama nominacija je za gospođu Senadu veliki uspjeh.

Senada Ekić je veliki Bosnoljubac koja na primjer, povede KUD “Dukat” iz Melbournea u Sydney na par utakmica Zmajica na Svjetskom prvenstvu u košarci, prati plivačku reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu, obilježava Dan državnosti i neovisnosti BiH, a nije teško ni otići u Canberru i uveličati Dan otvorenih vrata Veleposlanstva BiH…

Ali, ima još mnogo toga da se radi i uradi.

Njen veliki san je da napravi organizaciju koja bi nudila socijalne i zdravstvene usluge za bosanskohercegovačku zajednicu u Melbourneu.

 

Izvor: Prilog Aiše Hadžiahmetović