Generalna konzulica BiH u Münchenu Vera Sajić apelirala je na građane da ne kreću na put bez potrebe, a ukoliko se ipak odluče na putovanje, da se dobro informišu i da sa sobom imaju sve potrebne dokumente kako ne bi doživjeli neugodnosti na granicama.

Šajićeva je rekla Srni da je BiH svrstana u rizično područje, podsjetivši da je Njemačka odredila kategorije rizičnih i područja s mutiranim varijantama koronavirusa, o čemu odluku donosi Institut “Robert Koch”.

Molim građane da stvarno ne idu na put ako nije potrebno – rekla je Sajićeva.
Dodala je da se građani, ako se odluče na putovanje, prvo moraju dobro informirati i posjetiti službene stranice institucija zemlje u koju putuju.

Istaknula je da je važno da se, ukoliko građani BiH putuju u Njemačku, registriraju, te da je digitalna registracija obavezna pri ulasku u Njemačku.

Šajićeva je podsjetila da su svi putnici stariji od 12 godina pri ulasku u Njemačku dužni imati potvrdu o potpunom cijepljenju ili dokaz da su imali virus korona ili negativan PCR ili antigen test koji ne smije biti stariji od 72, odnosno 48 sati.

Navela je da je odluka o putovanju u inozemstvo za vrijeme pandemije korona virusa osobna odgovornost svakog pojedinca, te naglasila da mnogi neće ići u BiH jer su strogi oko karantene u Njemačkoj.
Ne možete otići na godišnji odmor, boraviti u visokorizičnom području, a da niste u karanteni najmanje pet dana, a onda peti dan dati negativan PCR test – rekla je Sajićeva.
Onima koji za praznike putuju kući iz Njemačke preporučila je da se pridržavaju osnovnih higijenskih mjera, da ne idu na velika okupljanja.

Napomenula je da građani koji se vraćaju u Njemačku dobro znaju da granična policija prvo traži vizu te da oni koji je imaju i koji su zaposleni moraju prvo predočiti dokument uz putovnicu, a potom potvrdu o cijepljenju ili antigen ili PCR test.

Šajićeva je napomenula da se svi putnici koji su posljednjih deset dana prije dolaska u Njemačku boravili na području koje je u trenutku ulaska u zemlju bilo kategorizirano kao visokorizično, moraju se prijaviti prije ulaska putem portala u tu svrhu i sa sobom ponijeti tu potvrdu radi kontrole, koju vrši ili prijevoznik na ulazu u zrakoplov ili zračnu luku ili je traži  Federalna policija.

Za sve putnike koji dolaze iz područja visokog rizika razdoblje samoizolacije u načelu traje 10 dana, izuzev putnika koji uz dokaz o digitalnoj najavi ulaska u elektroničkom i papirnatom obliku posjeduju potvrdu o potpunom cijepljenju s dvije doze cjepiva, od drugog cjepiva prošlo više od 14 dana, s tim da ta cjepiva moraju biti na listi Instituta ‘Paul Ehrlich’ – rekala je Sajićeva.

Prema njezinim riječima, osim dokaza o digitalnoj potvrdi moguće je predočiti potvrdu o cijepljenju cjepivom primljenom u samo jednoj dozi ili potvrdu o izlječenosti na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom u papirnatom ili digitalnom obliku koji dokazuje da je od prestanka bolesti prošlo minimalno 28 dana, a ne više od šest mjeseci.

Putnici u tranzitu oslobođeni su obveze samoizolacije, karantene i digitalne najave ulaska, ali je zabranjeno nepotrebno zadržavanje – rekla je Šajićeva.

Navodeći da Njemačku čini 16 pokrajina te da Savezna vlada na svojim stranicama donosi i objavljuje mjere u pojedinim saveznim državama, Šajićev je podsjetila putnike da pogledaju web-stranice, ovisno u koju pokrajinu putuju, i zatraže više informacija.

U nekim dijelovima Njemačke na snazi ​​je i “zaključavanje”, ovisno o incidenciji, o broju oboljelih, tako da situacija ovisi od pokrajine do pokrajine, rekla je Sajićeva.
Šajićeva je napomenula da granična policija, bez obzira na sve dokumente, ukoliko to ocijeni, ima mogućnost zabraniti ulazak.

U Njemačku je moguće doći i s pozivnicom za goste, a svi koji žive i ostanu duže znaju koja su pravila – rekla je Sajićeva.

Izvor: BHInfodesk