Генерални конзул БиХ у Минхену Вера Сајић апеловала је да грађани на пут не крећу без пријеке потребе, а уколико се ипак одлуче за путовање да се добро информишу и да уз себе имају сва потребна документа да на границама не би доживљавали непријатности.

Сајићева је рекла Срни да је БиХ сврстана у високоризична подручја, подсјетивши да је Њемачка одредила категорије високоризична и подручја са мутираним варијантама коронавируса, о чему одлуку доноси Институт ‘Роберт Кох’.

Молим грађане да заиста не крећу на путовање уколико оно није неопходно – рекла је Сајићева.
Она је додала да се грађани, ако одлуче да путују, прво добро информишу и да посјете званичне странице институација земље у коју се путује.

Она је истакла да је важно да се, уколико грађани БиХ путују у Њемачку, пријаве те да је приликом уласка у Њемачку обавезна дигитална пријава.

Сајићева је подсјетила да су сви путници старији од 12 година дужни да приликом уласка у Њемачку, без обзира из ког дијела долазе, имају потврду о потпуном вакцинисању или доказ да су преболовали вирус корона или негативан ПЦР или антигенски тест, који не смије бити старији од 72, односно 48 сати.

Она је навела да је одлука о путовању у иностранство током пандемије вируса корона лична одговорност сваког појединца, те нагласила да се многи неће упутити у БиХ зато што су у Њемачкој стриктни по питању карантина.
Не можете отићи на годишњи одмор, боравити у високоризичном подручју, а да минимум бар пет дана не будете у карантину, па онда пети дан доставите негативан ПЦР тест – рекла је Сајићева.
Онима који путују из Њемачке кући за празнике препоручила да се придржавају основних хигијенских мјера, да не одлазе на велике скупове.

Она је напоменула да је грађанима који се враћају у Њемачку добро познато да гранична полиција прво тражи визу и да они који је посједују и који су запослени прво морају да предоче тај документ уз пасош, а онда и потврду о вакцинацији или антигенски или ПЦР тест.

Сајићева је напоменула да сви путници који су посљедњих десет дана прије доласка у Њемачку боравили у подручју које је у тренутку уласка у земљу категоризовано као високоризично морају прије уласка да се региструју посредством портала за ту намјену и ту потврду да носе са собом ради контроле, коју врши или превозник на уласку у авион или аеродром или је тражи Савезна полиција.

За све путнике који долазе из високоризичних подручја период самоизолације у начелу траје 10 дана с тим да су од те обавезе ослобођени путници који уз доказ о дигиталној најави уласка у електронском и папирном облику посједују и потврду о потпуном вакцинисању са двије дозе вакцина уз напомену да је од друге вакцине прошло више од 14 дана, с тим да те вакцине морају бити на попису Института ‘Пол Ерлих’ – рекла је Сајићева.

Према њеним ријечима, уз доказ о дигиталној потврди могуће је приказати и потврду о вакцинацији вакцином која се прима само у једној дози или потврду о изљечењу на њемачком, енглеском, француском, италијанском или шпанском језику у папирној или дигиталној форми којом се доказује да је од престанка болести прошло минимално 28 дана, а не више од шест мјесеци.

Путници у транзиту ослобођени су од обавезе самоизолације, карантина и дигиталне најаве уласка, али је забрањено непотребно задржавање – рекла је Сајићева.

Наводећи да је Њемачка састављена од 16 покрајина и да Савезна влада на својој страници доноси и објављује мјере у појединим савезним покрајинама, Сајићева је подсјетила путнике да погледају wеб-странице, у зависности од тога у коју покрајину путују, и потраже више информација.

У неким дијеловима Њемачке на снази је и ‘закључавање’, зависи од инциденције, од броја обољелих, тако да ситуација зависи од покрајине до покрајине – рекла је Сајићева.
Сајићева је напоменула да гранична полиција, без обзира на сва документа, уколико процијени тако, има могућност да забрани улазак.

У Њемачку је могуће доћи уз позивно писмо у госте, а сви који дуже живе и бораве знају каква су правила – рекла је Сајићева.

Извор: БХДИнфодеск