Prema redovno ažuriranim informacijama s kojima raspolažemo trenutno ne postoji organizirani način prijevoza putnika autobusnim, željezničkim ili avionskim saobraćajem prema BiH. Sugeriramo građanima BiH koji se nalaze u ovom dijelu Njemačke da ne napuštaju svoja mjesta prebivališta i da ne kreću individualno prema Bosni i Hercegovini. Time ugrožavaju ne samo svoje, već i zdravlje svoje obitelji.

Svi oni koji se ogluše o naše apele i sugestije trebaju biti svjesni da predstavljaju veliku potencijalnu prijetnju širenju koronavirusa i isti će biti tretirani restriktivnim mjerama karantine i izolacije prilikom ulaska u BiH

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u Njemačkoj blagovremeno su aktuelizirali problematiku građana kojima uskoro ističe viza ili dozvoljeni period boravka do 90 dana.

“Od nadležnih institucija SR Njemačke dobili smo obavijest da se građani suočeni s ovim problemom trebaju obratiti, prije isteka vize, Uredu za strance u općinama njihovog prebivalištva, te mailom dostaviti potrebne dokaze skeniranih dokumenata i za iste će biti omogućen produžetak.

Također se mole građani da se isključivo obraćaju mailom i telefonom, a nikako da idu osobno u sjedišta Ureda za strance, a ukoliko bude potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju isti će ih kontaktirati putem maila ili telefona.

Dežurni broj telefona i e-mail istaknuti su na web stranici Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine gkbih-stuttgart.de.

Izvor: GK BiH Štutgart