Tijekom vikenda Bosanci i Hercegovci iz Derbyja, Nottinghama, Coventryja, Londona, Hertforda, Guildforda, Wolverhamptona i drugih gradova širom Velike Britanije okupili su se u Birminghamu kako bi dostojno proslavili Dan državnosti jedne i jedine domovine Bosne i Hercegovine. Ovo je datum koji uvijek simbolizira naše najviše vrijednosti i potvrđuje multietnički karakter i ravnopravnost svih naših građana.

I ovog mjeseca studenog, BH UK Network i njezini članovi organizirali su događaj posvećen obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Ovogodišnja manifestacija započela je himnom. U ime domaćina prisutnima su se obratili dr. Anes Cerić i Zaim Pašić, uz tople riječi dobrodošlice i najavili obraćanje Jasmine Sarajlić, ministrice Savjetnice ispred Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Program je vodio i svojim pjesničkim jezikom pozdravio poznati Mostarac krajiških korijena, naš dragi Mišo Marić, koji je nadahnuto govorio o BiH, njenom prazniku i lijepoj djeci kojom je bio okružen.

Upriličen je skroman kulturno-zabavni program od strane učenika bosanskohercegovačkih dopunskih škola iz Birminghama i Coventryja. Učenici su se zajedno sa svojim učiteljicama potrudili da svojim recitacijama i pjesmama uveličaju važan dan za nas. Prisutni su imali priliku uživati u njihovim raznim nastupima na bosanskom jeziku. Nakon toga, Emir Bolić, nastavnik BH dopunske škole u Birminghamu, uručio je svjedodžbe učenicima BH dopunske škole Birmingham te svjedodžbe i nagrade učenicima koji su osnovno obrazovanje završili u bh. dopunskim školama Birmingham i Coventry.

Delegati BH UK Networka iskoristili su priliku da uruče priznanja bh. građanima za njihov 25-godišnji doprinos u očuvanju bosansko-hercegovačke kulture. Program je završio nastupom folklorne grupe „Mladost Bosne“, iz Birminghama, koja je ponovno oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžića, a brojna publika nesebično ih je nagradila pljeskom.

Za nastavak dobrog raspoloženja pobrinuli su se specijalni gosti MIšo i Mile iz kultne grupe Mostar Sevdah Reunion te već dobro poznati Sefer Haskić.

Izvor: BH UK Network