Knjiga “Rijeke života” (“Fluss des Lebens”) objavljena je na njemačkom jeziku i uskoro će biti dostupna u knjižnicama diljem Njemačke.
Nedavno je svjetlo dana ugledala knjiga “Fluss des Lebens” (“Rijeka života”) autorice Lamije Hodžić, jedanaestogodišnje djevojčice porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja je rođena i živi u Njemačkoj. Knjiga je objavljena na njemačkom jeziku i u izdanju Udruge za očuvanje zaslužnih imena “Nezaborav”u Bosni I Hercegovini iz Teočaka i već se nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Bosne i Hercegovine, ali i u Knjižnici u Bad Cannstattu u Stuttgartu, također će se uskoro moći naći u knjižnicama diljem Njemačke.

image

Knjiga Lamije Hodžić već je u knjižnici u Stuttgartu / Privatni album

Lamija Hodžić rođena je 26. srpnja 2010. godine u Stuttgartu. Njeni roditelji, majka Alka i otac Adnan Hodžić su iz Bosne i Hercegovine. Lamija je odlična učenica šestog razreda i jedna od najboljih učenica Bosanske škole u Stuttgart-Nordu. Voli čitati, a ideju da se okuša u pisanju dobila je u njemačkoj školi.

U školi smo imali temu o poeziji, o pjesmama i pjesnicima. Prvo sam napisala dvije-tri pjesmice, a onda sam nastavila pisati, sve više i više. Prvu knjigu napisala sam u razdoblju od siječnja do svibnja 2021. Godine. Pišem o različitim temama, uglavnom o svijetu, o životu, prirodi, obitelji, ali i dječjim pjesmama. Želim da svaka moja pjesma nosi neku poruku. Moja poruka ljudima je da se cijene, pomažu jedni drugima, bez obzira koje su vjere, nacije i boje kože. Želim da ovaj svijet bude ljepši i bolji za živote svih ljudi, a posebno djece, kaže Lamija Hodžić.

Na naše pitanje, kako su reagirali njezine kolegice u njemačkoj školi i nastavnici kada su saznali da je napisala knjigu, mlada pjesnikinja Lamija Hodžić kaže:

“Sve dok knjiga nije bila gotova, to je bila moja mala tajna. Kad sam im to rekla, iznenadili su se. Nisu znali da netko tako mlad može napisati knjigu. Sada imam osjećaj da su i oni ponosni na mene. Učitelji su me već nominirali za nekoliko nagrada i pomažu mi promovirati knjigu u Njemačkoj. Sretna sam zbog toga i planiram nastaviti pisati. Željela bih poručiti svojim vršnjacima i djeci svijeta da rade ono što vole, da pomažu i druže se jedni s drugima i da budu dobri/e učenici/e.”

Izvor: MojaBiH