Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) organizirala je nastup kompanija iz BiH na najvećem svjetskom sajmu organskih proizvoda – BIOFACH 2020 u Nürnbergu, koji je počeo danas i trajat će do 15. veljače.

Zajednički štand BiH već prvog dana sajma posjetila i generalna konzulica BiH u Münchenu Ruzmira Tihić-Kadrić koja je održala posebne sastanke s predstavnicima kompanija Anđelić d.o.o. Trebinje koja se bavi sakupljanjem i preradom ljekovitog bilja, proizvodnjom eteričnih ulja i začina i Halilović d.o.o. Ilijaš koja se bavi uzgojem žitarica i povrća, proizvodnjom organske kozmetike i eteričnih ulja.

Prema informacijama iz VTKBiH, sektor uzgoja i prerade ljekovitog i aromatičnog bilja, šumskog bilja i meda, s aspekta količine izvoza, relativno je mali sektor s dosta velikim socijalnim doprinosom gospodarstva BiH u smislu sezonskih poslova i zapošljavanja ruralnog stanovništva.

Sektor je u posljednjih 10-tak godina (koliko se organizirano pruža podpora zajedničkim i pojedinačnim nastupima na međunarodnim sajmovima) ostvario značajan napredak. Na to ukazuje i činjenica da je ukupan izvoz sektora s 25 milijuna KM u 2012. godini dostigao iznos više od 40 milijuna KM u 2019.

Iako u manjem obimu doprinosi ukupnom vanjskotrgovinskom balansu BiH, ovaj sektor u kojem se pokrivenost uvoza izvozom godinama kreće u rasponu do 200  do 400 posto jedan je od rijetkih u kojem Bosna i Hercegovina ostvaruje vanjskotrgovinski suficit.