Preuzeto: BHUK Network

Po prvi put u našoj povijesti se događa da se nastava održava online. Od početka mjeseca lipnja sva nastava se održavala isključivo putem interneta. Naši hrabri učitelji su se odlučili na opciju gdje će održavati nastavu putem videa. Ujedno su i učenici iskoristili priliku da se međusobno vide i barem na ovaj način provedu vremena sa svojim prijateljima.

Održan je i zadnji čas. Za zadaću, učenici su dobili simbolično da nacrtaju cvijet Srebrenice. Cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje”, je nezvanični simbol genocida u Srebrenici koji se dogodio za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Cvijet su osmislile žene iz udruženja “Gračaničko keranje” iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. srpnja 2011. godine. Bijela boja latica cvijeta predstavlja nevinost stradalih žrtava dok zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. srpanj 1995. godine.

Svojim rukama, djeca su nacrtala cvijet Srebrenice i poručili “Pamti, spominji,i da se nikad nikom ne ponovi Srebrenica “. Iako mali postupak, učenici su crtanjem cvijeta su pokazali da je i to jedan vid borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi.

Tema za ovogodišnju komemoraciju 25.godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan “ (Every action matters). Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo učiteljicama Azri Bašić, Eldini Bolić i Almi Aganović te učitelju Emiru Boliću za sav njihov trud da djeca nešto nauče i postignu. Također, hvala roditeljima koji su djecu redovno dovodili u školu i podržavali rad učitelja.

Ponosni smo na svu djecu bh. dopunske škole Birmingham.