Manifestacija “Dani dijaspore Kladanj 2021” organizirana je zahvaljujući zalaganju zaposlenika Općine Kladanj, BZK “Preporod” -a i Kladanj, i -dijaspore, JP “Karaula Kladanj” i UG “Žena ženi” Kladanj, i trajala je dvadesetak dana.

Početak manifestacije obilježen je otvaranjem tradicionalne Likovne kolonije i izletom za djecu na izletištu Bebrave. Nakon toga je održana književna večer – susret prijatelja pod nazivom “Miris moje čaršije”. Svoje pjesme, priče, anegdote i iskustva predstavili su Ado Halilović, Fahira Numanović, Namik Halilović, Nevzeta Habibović, Hata Čamdžić, Maida Gavranović, Ševala Suljić, Amna Salihović, Ifeta Hrnjić, Samra Zelenturović, Mirjana Đorđević i Nevzeta Rustemović.

Sljedećeg dana održana je plesna radionica „Zaplešimo zajedno“. Plesna instruktorica Ines Đorđević iz Nizozemske i Belma Pazarac predstavile su osnovne korake iz svijeta hip hopa i latinoameričkih plesova najmlađim Kladnjacima. Djeca su bila presretna, te nisu krili oduševljenje ovim činom.

19. kolovoza organizirana je čarolija za najmlađe „Maštograd“ s animatoricom Majom Hamzić, a istog dana u dvorani Doma kulture održan je okrugli stol „Volimo Kladanj gdje god bili“. Kladanjska dijaspora razgovarala je i podijelila svoje probleme s gradonačelnikom, ali i dala prijedloge što bi u budućnosti trebalo poboljšati, kako bi život u lokalnoj zajednici bio bolji.

20. kolovoza bio je rezerviran za Bazar. Posebnu podršku ovom događaju pružila je predstavnica i-dijaspore Dalida Karabdić. Te večeri kladanjska dijaspora posebno je uživala u kulturno -zabavnom programu.

Nekoliko dana kasnije održano je predavanje na temu “Žene i njena uloga u društvu danas”. Predavanje je organizirano u dvorani Doma kulture Kladanj, a predavačica je bila Hata Čamdžić. Koordinatorica Odjela za brak i obitelj Medžlisa Islamske zajednice Kladanj u svom izlaganju istaknula je važnost žena u obitelji i društvu.

26.08. na najljepši način su okončani “Dani dijaspore Kladanj 2021”. Na stadionu pored osnovne škole održana je teniska radionica „Upoznaj se sa reketom“. Gospodin Ramo Čampara i njegova djeca pokazali su djeci iz Kladnja osnovne tehnike tenisa. Ovu nastavu i druženje pohađala su i djeca s teškoćama u razvoju, što je ovaj događaj učinilo još ljepšim i važnijim.

Važnost manifestacije “Dani dijaspore Kladanj 2021” posebno se ogleda u činjenici da su u svim događajima, u skladu sa svojim mogućnostima, učestvovale porodice porijeklom iz Kladnja, a koje trenutno čine bosanskohercegovačku dijasporu, i to posredstvom i-dijaspore. Na taj način učinjeno je upravo ono što i-dijaspora i radi – povezivanje matice i dijaspore!

Preuzeto: i-dijaspora