Fondacija Mozaik objavila je imena dobitnika ovogodišnje DOBRO-ove nagrade za filantropiju. Na ovogodišnji poziv za nominiranje za nagradu pristiglo je ukupno 196 prijava, od kojih je 169 bilo u skladu s tehničkim kriterijima dodjele, a nakon postupka prihvaćanja nominacija odabrane su ukupno 63 nominacije u tri osnovne kategorije i tri potkategorije nagrade.

Ove godine po prvi puta dodijeljena je nagrada DOBRO za filantropiju pripadnicima dijaspore iz Bosne i Hercegovine. Nagradu su dobili Mahira i Semir Tanović, bračni par porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji dugi niz godina podržavaju brojne filantropske aktivnosti u našoj zemlji iz Sjedinjenih Država.

Dr. Mahira Tanović je specijalistica plastične kirurgije, vlasnica privatne ordinacije u New Yorku i profesorica na Sveučilištu Hofstra. Trenutno je predsjednica Bosanske akademije znanosti i umjetnosti (BHAAAS), najveće organizacije akademskih iseljenika iz BiH. Dr. Tanović redovito dobrovoljno obavlja operacije u Mostaru na pacijentima za čije liječenje je potreban njen tip kirurškog profila, kao i na pacijentima koji su financijski ugroženi, te pruža obuku specijalistima kirurgije u BiH.

Semir Tanović je poslovni čovjek, radi na jednoj od vodećih pozicija u Rockefellerovoj zakladi u New Yorku (generalni direktor operacija). Temelj u kojem je gosp. Tanović, zaposlenik, svakoj organizaciji koja dobije donaciju od bračnog para Tanović daje trostruku ‘šibicu’, tj. iznos je 3 puta veći od njihove donacije. U slobodno vrijeme gosp. Tanović pomaže članovima iseljenika iz BiH u SAD, kao i drugima iz bivše Jugoslavije, da pronađu posao i napreduju u karijeri. Također je vrlo aktivan u radu BHAAAS-a.

Supružnici Tanović novčanim donacijama i volonterskim radom pomažu sljedeće organizacije u BiH i iseljenike iz BiH: BHAAAS, Fondacija Bosana – organizacija koja stipendira djecu i studente u BiH, EDUS – organizacija koja radi s djecom s posebnim potrebama u BiH, Naša djeca – dječji dom Mostar, Festival bosanskog filma u New Yorku, Fondacija Bosnia Futures i druge organizacije.

Nagrada DOBRO za ova dva istaknuta člana Akademije umjetnosti i znanosti Bosne i Hercegovine (BHAAAS) ujedno je i priznanje ove organizacije za njihov ogroman doprinos razvoju BiH kroz prijenos znanja, doprinos razvoju medicine u BiH vlastitim angažmanom i volonterskim radom. BiH, donacije medicinske i druge opreme, organizacija studijskih posjeta klinikama u SAD-u za specijaliste iz BiH, mentorstvo doktoranda iz BiH, organizacija znanstvenih skupova u BiH, osobne donacije i drugi doprinosi razvoju BiH.

Inicijativu za uključivanje kategorije iseljenika u nagradu DOBRO za filantropiju Mozaik fondacije pokrenulo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u skladu s dokumentom Politika o suradnji s iseljenicima, koje je Vijeće ministara BiH usvojilo 2017. godine. priznanja iseljenicima za različite doprinose razvoju BiH.

Dobitnike DOBRO nagrade u svim kategorijama možete vidjeti na: https://www.lonac.pro/procitaj-imena-sjajnih-osoba-i-kompanija-koje-su-osvojile-nagradu-dobro-za-filantropiju-u-2020-godini .