Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u subotu 29. veljače u Splitu u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Splita, te Udruge Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu Hrvatske i Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” u Gradskom kazalištu mladih.

U ime organizatora Kadro Kulašin je naglasio važnost Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava u spomen na referendum održan krajem veljače i početkom ožujka 1992. godine.

Na referendum o neovisnosti Bosne i Hercegovine, održanom 29. veljače i 1. ožujka 1992., izlaznost glasača je bila oko 64 posto, od kojih je više od 99 posto glasovalo za neovisnost Bosne i Hercegovine.

U ime Splitsko-dalmatinske županije nazočne je na svečanosti su pozdravio pročelnik upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava gospodin Damir Gabrić, a u ime Grada Splita savjetnik gradonačelnika Ivica Grubišić Gire koji su svima čestitali Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine u ime župana  gospodina Blaženka Bobana i gradonačelnika gospodina Andro Krstulović Opare te istakli su izvrsnu suradnju sa bošnjačkim vijećima i udrugama u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na svečanosti obilježavanja Dana neovisnosti BiH u Gradskom kazalištu mladih intonirane su himne Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U kulturnom dijelu programa nastupilo je Kulturno društvo Bošnjaka “Preporod” čiji je predsjednik Edin Nurkić, i to sa mješovitim zborom “Sevdah” i dramskom skupinom sa premijerom, scensko dramskim prikazom “Nije lako ljudima sa psima niti psima sa ljudima” kojem je zvijezda vodilja tolerancija među ljudima te ljudima i psima. Također je i Ibrahim Duraković pročitao tekst “Drino vodo” Boška Vitasa koji je član KDB “Preporod” Split .