Дан независности Босне и Херцеговине обиљежен је у суботу навече у Сплиту у организацији Вијећа бошњачке националне мањине Сплитско-далматинске жупаније и Вијећа бошњачке националне мањине града Сплита, те Удруге Бошњака бранитеља у Домовинском рату Хрватске и Културног друштва Бошњака “Препород” у Градском казалишту младих.

У име организатора Кадро Кулашин је нагласио важност Дана независности Босне и Херцеговине који се обиљежава у спомен на референдум одржан крајем фебруара и почетком марта 1992. године.

На референдум о независности Босне и Херцеговине, одржаном 29. фебруара и 1. марта 1992., излазност гласача је била око 64 посто, од којих је више од 99 посто гласало за независност Босне и Херцеговине.

У име Сплитско-далматинске жупаније присутне је на свечаности су поздравио прочелник управног одјела за хрватске борце, цивилну заштиту и људска права господин Дамир Габрић, а у име Града Сплита савјетник градоначелника Ивица Грубишић Гире који су свима честитали Дан независности Босне и Херцеговине у име жупана  господина Блаженка Бобана и градоначелника господина Андро Крстуловић Опаре те истакли су изврсну сарадњу са бошњачким вијећима и удругама у Граду Сплиту и Сплитско-далматинској жупанији.

На свечаности обиљежавања Дана независности БиХ у Градском казалишту младих интониране су химне Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

У културном дијелу програма наступило је Културно друштво Бошњака “Препород” чији је предсједник Един Нуркић, и то са мјешовитим кором “Севдах” и драмском скупином са премијером, сценско драмским приказом ” Није лако људима са псима нити псима са људима” којем је звијезда водиља толеранција међу људима те људима и псима. Такођер је и Ибрахим Дураковић прочитао текст “Дрино водо” Бошка Витаса који је члан КДБ “Препород” Сплит .