Nakon dvije godine života u Njemačkoj, Nikolina Laštro iz Busovače vratila se u domovinu, svoju Srednju Bosnu, svoju Busovaču. Dvije godine radila je kao njegovateljica u Njemačkoj i podijelila je svoja iskustva stečena u ovoj zemlji.

Živjela je u Oberaudorfu, obiteljskom gradiću  u pokrajini Bayern. Odlučila je otići u Njemačku nakon što je pomislila: svi idu, pa zašto ne bih i sama probala. Ovu ideju je podržala u želji da upozna novu sredinu i drugačiji način života u odnosu na naš.

Nikolina je svoje iskustvo medicinske sestre u Bavarskoj opisala kao zanimljivo i izazovno s obzirom na to da je u ovu zemlju došla ne znajući njemački jezik. Ipak, društvo ju je jako dobro prihvatilo, kolege su bile pune razumijevanja i spremne pomoći.

Kada je tim Centralna.ba pitao Nikolinu o znanju medicinskih radnika s Balkana u odnosu na Nijemce, odgovorila je:

“Definitivno mogu reći da naši medicinari imaju puno više znanja i prakse, a mi smo osjećajniji u odnosu na njemačkie medicinare – što se može vidjeti u radu s pacijentima.”

Plaće u Njemačkoj su dobre, ističe Laštro, ali troškovi života su skupi. “Život u Njemačkoj je skup bez obzira kako ga drugi predstavljali.” Ova činjenica, pored činjenice da su joj nedostajali porodica, društvo i bosanski način života, rodila je i ideju o povratku kući. Međutim, “nigdje nije kao u Bosni”.

– Uglavnom su svi šokirani kad kažem da sam se vratila jer dvije godine nisu male. Vidjela sam da to jednostavno nije za mene, da se ne osjećam dobro i da želim nešto postići ovdje u Bosni i da imam svoju obitelj ovdje danas i sutra, a ne negdje drugdje gdje nisam rođena, rekla je Nikolina Laštro, medicinska sestra koja primjenjuje radno iskustvo i znanje stečeno u Njemačkoj u korist pacijenata u Srednjoj Bosni.

Također je poslala poruku mladima u Bosni i Hercegovini.

– Pokušavajte ostvariti svoje snove, jer u BiH ima posla za one koji žele raditi i one koji se žele truditi. Danas je najlakše spakirati kofere i otići, a bit života je ostati ovdje i boriti se, zaključila je Nikolina Laštro.

Preuzeto: MojaBiH

Foto: centralna.ba