Николина Лаштро из Бусоваче након двије године живота у Њемачкој вратила се у свој родни крај, своју Средњу Босну, своју Бусовачу. У Њемачкој је двије године радила као његоватељица и подијелила је своја искуства стечена у овој земљи.

Живјела је у Обераудорфу, породичном градићу у покрајини Баyерн. За одлазак у Њемачку се одлучила након што је помислила: сви иду, па зашто да не пробам и ја. Ову идеју подржала је жељом да упозна нову околину и другачији начин живљења у односу на наш.

Николина је своје искуство његоватељице у Баварској оцијенила занимљивим и изазовним, с обзиром да је у ову земљу дошла без познавања њемачкокг језика. Ипак, друштво ју је јако добро прихватило, колеге су били пуни разумијевања и спремни помоћи.

Када је екипа Centralna.ba Николину питала о знању медицинских радника са Балкана у односу на Нијемце, она је одговорила: “Дефинитивно могу да кажем да наши медицинари имају пуно више знања и праксе, и осјећајнији смо у односу на њемачке медицинаре – што се види у раду са пацијентима.”

Плате у Њемачкој јесу добре, истиче Лаштро, али су трошкови живота скупи. “Живот у Њемачкој јесте скуп ма како га други другачије представљали.” Ова чињеница, уз ону да јој је недостајала породица, друштво, босанскохерцеговачки начин живота, изродили су идеју о повратку кући. Ипак, “нигдје није као у Босни”.

– Већином сви остану у шоку када кажем да сам се вратила јер двије године није мало. Видјела сам да једноставно то није за мене, да се ја не осјећам добро и да желим да овдје у Босни остварим нешто, и да овдје данас сутра имам своју обитељ, а не негдје друго гдје нисам рођена, мишљења је Николина Лаштро, медицинска сестра која искуство рада и знање стечено у Њемачкој примјењивати за добробит пацијената у Средњој Босни.

Послала је и поруку младима у Босни и Херцеговини. – Трудите се да остварите своје снове, јер и у БИХ посла има за онога ко хоће да ради и ко хоће да се труди. Данас је најлакше спаковати кофере и отићи, а бит живота је остати овдје и борити се, закључила је Николина Лаштро.

Преузето: MojaBiH

Фотографија: centralna.ba