Inovacije i pametne tehnologije također su u fokusu ovogodišnjeg BH Tjedna inženjerstva koji će se u hibridnom obliku održati u Tuzli od sutra do 16. prosinca.

Još jednom je cilj da se znanjem i uspjehom lokalnih stručnjaka motiviraju mlade generacije u Bosni i Hercegovini na iste napore, ali i da se nove ideje i znanja ubrizgaju u inovativan prostor Bosne i Hercegovine.

– Cilj nam je, zapravo, preskočiti, iza sebe ostaviti ovih 30 godina apsolutne stagnacije i otvoriti BiH modernom svijetu, modernim idejama i modernom načinu djelovanja i razmišljanja. Imamo mnogo stručnjaka iz cijelog svijeta za koje vjerujemo da mogu biti neiscrpna inspiracija za pametne ljude u našoj zemlji, rekao je Zlatko Berbić, tvorac ovog događaja.

BH Tjedan inženjerstva ove godine u organizacijskom odboru okuplja više od pedeset eminentnih profesora, inovatora, poduzetnika i ujedinjuje bh. akademska zajednica s akademskom zajednicom bh. dijaspora. Konferencija je namijenjena ljudima iz struke, kao i građanima koji se žele bolje upoznati s inženjerskim rješenjima i tehnološkim razvojem u BiH.

– Konferenciju otvara FinTech Industry panelom na temu virtualnog novca, digitalnih valuta i e-bankarstva. To su novi trendovi koji polako preuzimaju svijet i s tim moramo ići u korak. Virtualni novac ili tehnologija bitcoina postoji jer ljudi u internetskom svijetu ne žele da dolar dominira, a mi moramo ići u tom smjeru. Uz to, razgovarat ćemo o rezoluciji Green Deal-a Europske unije, a središnji konferencijski dio BH Tjedna inženjeringa bit će usmjeren na rješenja i razvoj alata za borbu protiv klimatskih promjena čija težina ima izravan utjecaj na naše zdravlje, raspoloženje i svakodnevni život, dodao je Berbić.

Online sajam MADEINBiH najavljen je od 12. do 15. prosinca. Organizatori su stvorili online platformu na kojoj tvrtke mogu predstaviti svoje proizvode i usluge u skladu s poslovnim modelom, koristeći digitalizaciju kako bi prevladale poteškoće izazvane pandemijom.

Posljednjeg dana održat će se prezentacija programa BH Innovation Nation 2020 u BiH, koju organizira BH Futures Foundation sa akademskim partnerom Sveučilišta La Trobe i IEEE, najvećom svjetskom profesionalnom organizacijom.

Piše: Miren Aljić

Izvor: Moja BiH